Zo creëer je de smaak van het voorjaar

zo-creeer-je-de-smaak-van-het-voorjaar thumbnail

Het is weer bijna voorjaar. Heerlijk! Waarschijnlijk kijken ook veel bewoners hier al naar uit. Na de koude en donkere winter zijn zij wel toe aan warmte en het zonnetje. Wil je het voorjaarsgevoel vergroten? Maak dan maaltijden die goed bij het seizoen passen. Met deze frisse tips creëer je de smaak van het voorjaar.

Eten volgens het seizoen

Door te eten volgens het seizoen haal je het voorjaarsgevoel echt in huis én eten de bewoners ook nog eens duurzamer. Je kiest dan namelijk voor lokale producten in plaats van producten uit het buitenland. Dit is beter voor het milieu, omdat de producten minder kilometers hoeven af te leggen.  en gebruik van warmte voor verwarmde kassen. Duurzame keuzes qua fruit in het voorjaar zijn onder andere zachtfruitsoorten. Appels en peren zijn het hele jaar een duurzame keuze, omdat deze in grote hoeveelheden worden ingevlogen.

Van salade tot soep

Denk je aan een voorjaarsgerecht, dan denk je aan een frisse salade. Een smakelijke kip- of tonijnsalade is altijd goed, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Met bulgur, (parel)couscous, pasta en quinoa kun je volop variëren.
Tip: Kies voor de volkorenvarianten. Deze zijn gezonder, omdat er meer vezels in zitten. Vezels zijn onder andere belangrijk voor de darmen. En door het toevoegen van een graanproduct is de salade meer verzadigend.

Ook asperges horen natuurlijk helemaal bij het voorjaar. Naast het klassieke aspergegerecht met ei en ham kun je van asperges bijvoorbeeld soep maken. Dit is een handige optie als bewoners geen vlees of varken eten. Andere koude soepen zoals gazpacho, avocadosoep en spinaziesoep smaken ook extra lekker in het voorjaar.

Aankleding van de tafel

Maak het voorjaarsgevoel helemaal af door de gerechten op een vrolijk aangeklede tafel te zetten. De kleuren geel en frisgroen mogen daarbij eigenlijk niet ontbreken. Dek de tafel met een tafelkleed en servetten in kleur en gebruik het liefst fleurig servies. Met een bosje tulpen of narcissen maak je het feest compleet.

Buiten eten

Schijnt het zonnetje en is de temperatuur goed? Dek dan lekker buiten de tafel. Dit kan op normale tafels, maar wat dacht je van een picknick? Neem een vrolijk picknick kleed mee, genoeg borden en bestek en bekertjes.

Ontdek wat de groenten van maart zijn

Bekijk ook