Bewust Genieten van Van Hoeckel

Het risico op ondervoeding is altijd aanwezig in zorginstellingen. Wil je er zeker van zijn dat je bewoners voldoende eiwitten en energie binnenkrijgen? Met Bewust Genieten serveer je je bewoners meerdere eiwitrijke gerechtjes verdeeld over de hele dag. Lekkere en gezonde gerechten, die bijdragen aan de vitaliteit van je bewoners. 

Hoe werkt Bewust Genieten

Meten is weten: hoe goed gevoed zijn jouw bewoners?

Het is vaak lastig in te schatten of bewoners voldoende voedingswaarde binnenkrijgen. Het gevolg daarvan is dat er vaak sprake is van ondervoeding, wat de zorgzwaarte verhoogt. Bewust Genieten begint daarom met een nulmeting waarin je precies meet hoe goed gevoed je bewoners zijn, en die die je inzicht geeft in waar de bewoners echt van genieten. 

Optimaliseren en aanvullen van aanbod

Zodra je weet hoe goed je bewoners gevoed zijn, en waar je ze écht blij maakt, kun je je menu optimaliseren. Samen met je contactpersoon bij Van Hoeckel kijk je naar een optimale samenstelling van maaltijden en tussendoortjes. Met een speciale tool die wij beschikbaar stellen, check je of dit aanbod voldoet aan de vastgestelde voedingswaarden. 

Meerdere maaltijdmomenten op een dag

Door meer en lekkerdere gerechten te serveren, in evenwichtigere porties verdeeld over de dag, eten bewoners beter. Dat betekent overigens niet dat de keuken het extra druk krijgt. Bewust Genieten geeft je alle tools om zo efficiënt mogelijk te koken. Met recepturen of kant-en-klare producten of een mix van beide. 

Minder druk op zorgmedewerkers

Doordat het menu gevarieerder en eiwitrijker is, daalt het risico op ondervoeding en gezondheidscomplicaties bij bewoners. Daardoor vermindert de druk op de zorg. En omdat met Bewust Genieten ook minder geschoolde medewerkers ingezet kunnen worden bij de maaltijdvoorziening, kan het zorgpersoneel zich ook echt op de zorg focussen.

De voordelen van Bewust Genieten:
✔ Energierijke verwenmomentjes over de hele dag
✔ Smakelijke, eiwitrijke gerechtjes waar bewoners écht van genieten
✔ Bewezen verbeterde inname van eiwitten (tot wel 20%)
✔ Hoger kennisniveau medewerkers over eiwitrijke voeding
✔ Minder waste, minder kosten

Bewust Genieten voor bewoners & zorgpersoneel

Lekkerder eten, betere gezondheid

Voordelen voor bewoners

✔ Meerdere lekkere gerechtjes over de dag
✔ Meer regie over wat ze eten
✔ Betere inname van energie en eiwitten
✔ Betere opbouw van spierkracht en massa
✔ Sneller herstel bij ziekte

Beter voedingsaanbod, minder kosten

Voordelen voor zorginstellingen

✔ Beter inzicht op inname
✔ Alle tools voor een optimaal voedingsaanbod
✔ Keuze tussen recepturen of kant-en-klare gerechten
✔ Lagere zorgdruk door vitalere bewoners
✔ Minder waste, lagere kosten 

Bewust Genieten in 5 stappen

Meer weten over Bewust Genieten?

Ben je benieuwd wat Bewust Genieten voor jouw zorginstelling kan betekenen? Laat je gegevens achter en een van onze accountmanagers neem zo snel mogelijk contact met je op.

Veelgestelde vragen

Bewust Genieten bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst doe je samen met Van Hoeckel een nulmeting onder je bewoners om te onderzoeken hoe goed gevoed ze op dit moment zijn. We meten hoeveel een bewoner precies nodig heeft, hoeveel eetmomenten er per dag zijn en hoeveel hij of zij op dit moment eet en drinkt. Na deze nulmeting optimaliseren we je aanbod, waarbij we kijken naar ontbijt, lunch, diner en meerdere tussendoortjes. Menu bepaald? Dan zorgt Van Hoeckel voor je bestellijsten. Je kunt zelf de balans kiezen tussen vers klaarmaken en kant-en-klare producten. Van alle gerechten hebben wij zowel kant-en-klare componenten als recepturen en de bijbehorende ingrediënten beschikbaar. 

De eerste stap van Bewust Genieten is inzicht krijgen in het huidige aanbod aan eten en drinken op de dag en in hoe goed cliënten eten. Dat doen we met een nulmeting, waarbij we per bewoner observeren wat er op elk eetmoment wordt gekozen en hoe dit gegeten wordt. Dit vergelijken we met de geadviseerde benodigde voedingsinname van iedere cliënt, waarbij we zowel naar de behoefte aan eiwit als aan calorieën kijken. De gegevens van iedere cliënt worden anoniem verwerkt. Via een algemene rapportage krijg je inzage in hoe goed gevoed de cliënten nu zijn. 

Met Bewust Genieten wordt precies inzichtelijk hoe goed bewoners op dit moment eten én wat zij lekker vinden. Door in te spelen op de wensen en de behoeften van de bewoner gaan bewoners namelijk beter eten. Door goed te kijken naar de momenten op de dag dat er gegeten wordt (inclusief koffiemomentjes) kunnen we daar een passend aanbod van eten en drinken op aanbieden. En met keuze uit 30 recepturen en 60 suggesties voor menu’s en tussendoortjes is er voor iedere bewoner altijd iets lekkers te kiezen. 

Doordat je bewoners meer regie geeft over hun eigen dagmenu, hebben ze veel meer trek in de gerechten en tussendoortjes die ze aangeboden krijgen. Daarnaast kun je ook gerechten die over zijn van de vorige dag in tussendoortjes verwerken. Het gevolg? Er hoeft veel minder eten te worden weggegooid. Dat scheelt een hoop waste, wat op zijn beurt weer een flinke besparing oplevert. 

Bewoners mogen met Bewust Genieten zelf kiezen wat ze eten. Daarom is het belangrijk dat het kennisniveau van het zorgpersoneel met betrekking tot eiwitrijke voeding zodanig goed is, dat zij gericht kunnen sturen op de keuzes van de bewoners. Daarom krijgt het zorgpersoneel een training aangeboden waarin zij leren wat ondervoeding inhoudt, wat dit voor bewoners betekent en wat het betekent voor de zorgvraag. Hoe kun je als zorgmedewerker eraan bijdragen dat bewoners allereerst lekker eten, maar ook goed gevoed zijn? Daar bieden wij je de handvatten voor.

Met Bewust Genieten vul je het aanbod van ontbijt, lunch en diner optimaal in. Door ook meerdere eiwit- en energierijke tussendoortjes aan te bieden, krijgen bewoners evenwichtigere porties én gezondere voeding binnen. Zo wordt de kans op ondervoeding een stuk kleiner. 

Binnen Bewust Genieten bieden we een grote hoeveelheid recepturen en producten aan. Zowel voor ontbijt, lunch en diner als voor tussendoormomentjes. Zowel de recepturen als de kant-en-klare producten zijn rijk aan eiwitten en dragen daarmee bij aan de inname van voldoende eiwitten. 

Binnen Bewust Genieten hebben wij een veelheid aan recepten van tussendoortjes die bewezen hebben dat ouderen deze smakelijk en lekker vinden. Je bepaalt zelf welke gerechtjes je in jouw instelling wilt aanbieden. 

Dat doen we samen. We stellen een voedingsbeleid samen waarin omschreven wordt waar elk eetmoment aan moet voldoen, en wat er aan eten en drinken wordt aangeboden. Dit beleid wordt samen met de instelling kortgesloten. Op basis van dit beleid stellen we een menuaanbod samen. Ontbijt en lunch is vaak een los aanbod van brood en beleg, aangevuld met een extra eventueel warm gerechtje. Voor de tussendoortjes stellen we een cyclus op in samenspraak met de instelling. De instelling kan zelf het  menuaanbod voor de warme maaltijd  samenstellen op basis van de vastgestelde voedingswaarden. Hiervoor stelt Van Hoeckel een tool beschikbaar waarmee je zelf kan checken of het samengestelde menu voldoet aan de vastgestelde voedingswaarden.