Zo laat je de bewoners genieten van eten!

laat-je-bewoners-genieten-van-eten thumbnail

Tijd is een kostbaar iets, helemaal in de zorg. Als zorgmedewerker heb je veel taken en je wilt het de bewoners natuurlijk naar de zin maken en ze laten genieten van gezelligheid en goed eten. Goed nieuws: het hoeft eigenlijk helemaal niet veel tijd te kosten om de bewoners te laten genieten. Met kleine en simpele gebaren of gerechtjes kun je de bewoners blij maken en zich gewaardeerd laten voelen. Laat je inspireren met deze 7 snelle tips.

1. Broodje knakworst

Supersimpel en zó lekker op z’n tijd: een broodje knakworst. Heerlijk met wat augurk, mosterd en gebakken uitjes. Deze combinatie is perfect in balans. Het vettige van de knakworst, het zure van de augurk, het pittige van de mosterd en voor wat structuur de knapperig gebakken uitjes. Daar verwen je de bewoners echt mee.

2. Tik een eitje

Omelet, uitsmijter, scrambled eggs of tóch een gekookt eitje? Een ei is lekker veelzijdig en past ook nog eens in een gezond voedingspatroon. Een eitje bevat eiwitten, een beetje vitamine D en magnesium. Binnen een handomdraai heb je een heerlijke en verantwoorde lunch klaargemaakt, waar de bewoners hun vingers bij aflikken.

3. Eten in een gezellige omgeving

Veel bewoners missen de gezelligheid van vroeger thuis. Een gevoel van gemis of eenzaamheid kan zo heftig zijn, dat bewoners er soms minder door eten. Maak daarom van de maaltijd een gezellig moment. Dek de tafel mooi, steek kaarsjes aan, plaats een leuk gezelschap bij elkaar of eet zelf mee. Lege borden en blije bewoners gegarandeerd!

4. Groente erbij

Een schaaltje worteltjes, komkommer of tomaatjes is net dat beetje extra bij de maaltijd. Het oogt gezellig en het eet lekker weg. Tip: maak ouderwetse komkommer in zuur. Schil de komkommer en snijd deze in dunne plakjes met een dunschiller of een kaasschaaf. Schenk er wat azijn over en breng de komkommer op smaak met een klein schepje suiker en wat peper en zout. De bewoners zullen deze smaak zeker herkennen.

5. Vergeet niet te garneren

Garneren is het aankleden van het bord. Je denkt er vast niet altijd over na, maar je kunt hiermee een maaltijd echt afmaken. Garneren kan met sausje, verse kruiden, maar ook met heel fijngesneden groente of fruit of nootjes. Dit ziet er mooi uit en geeft de maaltijd extra smaak.

6. Soep bij de lunch

Een lunch met 2 boterhammen en een glas melk kan natuurlijk prima. Maar af en toe wat variatie of iets extra’s zullen de bewoners zeker waarderen. Soep doet het altijd goed. Als je de tijd hebt, kun je deze zelf maken en anders kies je net zo makkelijk voor soep uit een pakje of blik. Tip: voeg er lekker wat voorgesneden soepgroente aan toe en laat dit even meekoken.

7. Thema-etentje

Een thema bij een feestje of etentje maakt het altijd extra leuk. Je creëert er een gevoel van saamhorigheid en veel gezelligheid mee. En ook hierbij geldt … maak het jezelf makkelijk en houd het leuk en simpel. Kies bijvoorbeeld voor een Hawaiithema. Een tropisch tafelkleed, servetten met flamingo’s, een punch met fruit, een kleurrijk parasolletje, veel lekker eten dat je in een handomdraai kunt serveren en het feest kan beginnen.

Bekijk ook