Zo creëer je meer sfeer aan tafel

De warme maaltijd is een dagelijks terugkerend moment. Iets waar iedereen naar uitkijkt én een goede gelegenheid om de bewoners wat extra aandacht te geven. Zeker in deze tijd hebben zij daar behoefte aan. Maar het is nogal een uitdaging om te koken tussen al je zorgtaken door. Gelukkig kun je van de warme maaltijd eenvoudig iets speciaals maken. Zo creëer je meer sfeer aan tafel zonder dat het je veel tijd kost.

1. Creëer rust

Door te kiezen voor een koelverse of diepvriesmaaltijd of voor maaltijdcomponenten, creëer je rust voor jezelf. En ben jij rustig, dan heeft dit een positieve invloed op de sfeer aan tafel.

2. Serveer met liefde

In alle hectiek is het verleidelijk om maaltijden snel te serveren en weinig aandacht te besteden aan de presentatie. Maar de manier waarop je eten presenteert, heeft veel invloed op de smaakbeleving. Serveer het eten daarom met liefde: zorg voor een mooi opgemaakt bord en dek de tafel gezellig.

3. Kies nostalgisch servies

Oud servies doet de bewoners denken aan vroeger. Vraag aan familie en mantelzorgers of zij nog servies hebben dat zij niet meer gebruiken. Of kijk in de kringloopwinkel. Het maakt niet uit dat het niet bij elkaar past. Het gaat om het gezellige, nostalgische gevoel dat het opwekt.

4. (Glim)lach!

Een glimlach doet wonderen. Zien de bewoners bij jou een lach op je gezicht? Dan maak je hen vanzelf ook blij. Hebben ze nog iets meer nodig om zelf te glimlachen? Verwen ze dan met bijvoorbeeld een lekker drankje bij het eten of maak een leuke grap. Het leven is al serieus genoeg en lachen is ook nog eens gezond.

5. Eet gezellig mee

Doe de bewoners een plezier en eet gezellig met ze mee. Dat geeft een groter gevoel van saamhorigheid. Bovendien wil je die lekkere maaltijd toch zelf proeven?

6. Praat lekker over eten

Een beetje persoonlijke aandacht doet de bewoners ontzettend goed. Maak daarom regelmatig een praatje met ze. En vind je het lastig om een leuk onderwerp te verzinnen? Praat dan lekker over eten, dat doet het altijd goed. Vraag wat de bewoners vroeger aten of wat hun lievelingsgerecht was.

7. Zet muziek op

Uit onderzoek blijkt dat eten lekkerder wordt door muziek. Een onderzoeker van de universiteit van Oxford testte dit, omdat een Frans gerecht volgens hem beter smaakte als het werd gegeten met Franse accordeonmuziek op de achtergrond. Een pastagerecht bleek extra goed te smaken bij de klanken van de Italiaanse componist Puccini. Het is niet de tong die het eten proeft, maar de hersenen die de mond voorbereiden op een smaakervaring. De omgeving is dus van invloed op de culinaire ervaring.

8. Zorg voor goed licht

In fel licht eten is ongezellig, maar te donker is ook niet goed. Zorg daarom voor de juiste balans tussen sfeer en voldoende licht. Doe een deel van de verlichting aan en zet een paar kaarsjes op tafel. Durf je dat niet aan vanwege de veiligheid, kies dan voor elektrische waxinelichtjes. Ook heel sfeervol!