Hartverwarmende culinaire tips

hartverwarmende-food-tips thumbnail

Liefde gaat door de maag! Een heleboel talen kennen dit mooie gezegde. In veel culturen is het aanbieden van eten echt een teken van liefde. In sommige landen, zoals China, is het daarom zelfs een belediging om eten af te slaan. Eten is een mooie manier om nét dat beetje extra te geven. Met deze hartverwarmende tips van onze culinair adviseur Marlot kun je de bewoners nog meer liefde tonen.

Vleugje kaneel

De specerij kaneel staat voor veel mensen voor warmte en liefde. Een vleugje kaneel kan verschillende gerechten net een andere smaak geven. Het combineert bijvoorbeeld goed met kruidkoek, ijs en stoofpeertjes. Ook kun je het toevoegen aan hoofdgerechten, zoals moussaka, een stoofschotel en bospeentjes. En geef je de bewoners thee, chocolademelk of koffie met een snufje kaneel, dan krijgen zij zeker een warm gevoel.

Mooie presentatie

In de snelheid denk je er misschien niet altijd aan, maar een mooie presentatie doet eten. Ook hiermee doe je dus nét dat beetje extra. Natuurlijk geldt het voor de maaltijden. Maar, vergeet de tussendoortjes niet. Serveer niet het staandaardkoekje, maar iets anders bij de koffie, zoals een stukje brownie, kruidkoek of citroencake. Helemaal leuk om dit uit te snijden met een vormpje.

Chocolade

Wie houdt er nou niet van chocolade? Niet voor niets geven veel mensen dit elkaar op Valentijnsdag. Een stukje chocolade of een bonbon smaakt niet alleen goed bij de koffie of thee, je kunt het ook verwerken in verschillende gerechten. Maak van het toetje een feestje door ijs met chocoladesaus of vla met vlokken te serveren. Ook geef je de bewoners een goede start van de dag door wat cacao(nibs) in het ontbijt te verwerken, bijvoorbeeld door de yoghurt op pap.

Sweet smaakmakers

Met wat smaakmakers laat je de bewoners proeven en voelen dat je de maaltijd met aandacht en liefde hebt bereid. Maak bijvoorbeeld een lekkere saus bij het hoofdgerecht. Geef de bewoners ook iets te kiezen. Met een aantal bijgerechten kunnen zij zelf hun maaltijd samenstellen. Nasi kun je bijvoorbeeld uitbreiden met een spiegeleitje, gebakken uitjes, satésaus en kroepoek.

Bekijk ook