Sfeervol Aan Tafel tijdens de feestdagen

sfeervol-aan-tafel-tijdens-de-feestdagen thumbnail

Het versieren van de eettafel en omgeving is vaak al net zo leuk als de feestdagen zelf. Naast het serveren van een heerlijke maaltijd is het extra gezellig om dan samen met cliënten aan een mooie opgediende tafel te zitten. Een feestdiner smaakt dan dubbel zo lekker. Met wat lint, goudspray en groene takken kom je al een heel eind. Wij geven je een aantal simpele budget tips, waarmee je een feestelijke sfeer kunt creëren in aankleding.

Gezellig tafelen

De eettafel is natuurlijk een belangrijk onderdeel tijdens de feestdagen. Het is dé plek waar mensen samenkomen met elkaar om een fijne onvergetelijke kerst vieren. 
Tafelkleed – Met een mooi tafelkleed zet je meteen al de toon. Zie het als een wit doek voor een schilderij. Voor welke kleur kies je? En past het bij het servies? Kijk naar de decoratie die beschikbaar is op de woonlocatie, of wellicht kan er iets geknutseld worden wat daarbij past. 
Tafelloper – Dek de tafel feestelijk met een tafelloper! Deze kun je ook heel makkelijk zelf maken. Pak een grote rol inpakpapier met kerstdecoratie. Je kunt zelf kiezen voor een leuk printje of een eenvoudige versiering. Trek de rol over het midden van de tafel heen en plak aan beide uiteinden van de tafel het papier vast met plakband. 
Tafelgerei – Rol het bestek op in servetten met daaromheen een touwtje en een takje. Eventueel een kaneelstokje of iets anders winters om de aankleding nog meer af te maken. 
Servies – Heb je geen speciaal kerst servies? Geen probleem! Met de juiste dekking kun je het als een feestelijk geheel maken. Gebruik overal dezelfde borden, kommen en glazen. 
Extra leuk: gebruik dennenappels voor de tafelschikking. Klem een kaartje met de naam ertussen. Of maak er een leuke activiteit van: schilder samen met cliënten de dennenappels van te voren voor een finishing touch.

Kleuren

Met kleurrijke decoratie en chique aankleding zorg je al voor een kerstgevoel. Kijk dus goed naar het gebruik van kleuren. Ga voor feestelijk chique zoals goud, rood, donkergroen, okergeel en donkerblauw. Combineer het met gebroken wit voor een fris contrast.
3 basiskleuren – Voor een rustige feestsfeer kies je 3 kleuren die je overal in terug laat komen. Denk aan kerstballen in de boom tot aan de servetten op tafel. Als je ook de basisstukken in een van de drie kleuren houdt, dan is er niet veel nodig en wordt elk detail onderdeel van de decoratie. 
Tip! Natuurlijke materialen, zoals takken, pompoenen of dennenappels tover je in een handomdraai om in feestelijke sferen met een laagje goudspray!

Gouden dennenappel met naamkaartje

Sfeerlicht

Met licht kun je makkelijk een feestelijke sfeer neerzetten. Je kunt de tafel leuk aankleden met kandelaars of waxinelichtjes, maar je kunt ook zelf aan de slag voor net dat beetje extra! Zo ontstaat er ook meteen een leuke activiteit om te doen samen met cliënten. 
Varieer met kaarsen – Gebruik bijvoorbeeld een beugelfles als kandelaar. Vul de fles met water en plaats daarin een dennentak of een andere wintergroene tak. Zo zet je direct de kerstsfeer op tafel! Varieer met gekleurde kaarsen voor extra sfeer.
Liever waxinelichtjes? Vul een doorzichtige pot met water, groene takjes en laat daar een waxinelichtje op drijven. Met wat besjes maak je het helemaal af. 
LED lampjes – Neem bijvoorbeeld een glazen stolp. Op het plateau eronder kun je een klein kersttafereeltje maken. Neem wat groene takjes, een kersthuisje of rendiertje en wat led lichtjes die je eromheen kunt buigen. Stolp eroverheen en klaar ben je. 

Op een kersttafel wil je natuurlijk ook een heerlijk feestmaal. Bekijk ons Feestelijk magazine gericht op de feestdagen en laat je inspireren met de lekkerste gerechten. 

De voordelen van Aan Tafel dagelijks ervaren?

Bekijk ook