7 x eten voor een goed humeur!

eten-voor-een-goed-humeur-7-weetjes thumbnail

In dit jaargetijde is het koud en nat en nu zijn we ook nog eens beperkt door coronamaatregelen. Je goede humeur kan daar best onder te lijden hebben. Goed nieuws! Bepaalde voedingsstoffen kunnen invloed hebben op onze gemoedstoestand. Wij zetten deze opbeurende voedingsmiddelen voor je op een rij. Eet smakelijk én vrolijk!

Gember

1. Banaan

Bananen bevatten tryptofaan. Daaruit maakt je lichaam serotonine, het zogenaamde gelukshormoon. Serotonine heeft dus invloed op je stemming. Ook vitamine B6 en magnesium die in bananen voorkomen, zijn goed voor de gemoedstoestand.

2. Gember

In de Chinese voedingsleer gaat men ervan uit dat je warmte kunt opwekken met bepaalde voedingsmiddelen. Een goed voorbeeld hiervan is gember. Het geldt ook voor mierikswortel, kerrie, mosterdzaad en kaneel.

3. Paprika, spruitjes en broccoli

Veel groentesoorten, zoals paprika, spruitjes en broccoli, bevatten vitamine C. Deze vitamine is goed voor de gemoedstoestand. Groente heeft bovendien invloed op de darmflora. Dat zit zo: de vezels in groente zetten de bacteriën in de darmen aan het werk. Een goedwerkende darmflora is belangrijk. Wist je dat er een rechtstreekse verbinding is tussen de darmen en de hersenen? Hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.

4. Kwark en zuurkool

Kwark en zuurkool zijn gefermenteerde producten en hebben een gunstige invloed op de darmflora. En gezonde darmen zorgen voor een gezonde geest. Bovendien zit er vitamine K in. Momenteel wordt er nog veel onderzoek gedaan naar deze vitamine.

5. Rode peper

Niet iedere bewoner kan heet eten waarderen. Toch is het leuk om te weten dat in rode stofje capsaïcine zit dat mogelijk invloed heeft op ons humeur. Onze hersenen maken namelijk endorfine aan om het lichaam te kalmeren, zodra we de stof capsaïcine binnenkrijgen.

6. Zalm

In vette vis, zoals zalm, zit vitamine D. Deze vitamine zorgt voor sterke botten, goede spieren en een goedwerkend immuunsysteem. Er zijn aanwijzingen dat vitamine D invloed heeft op het humeur. Mensen met een depressie kampen namelijk vaker met een vitamine D-tekort.

7. Brood en rijst

Graanproducten, zoals brood en rijst, bevatten vitamine B1, B3 en B5 en deze vitamines zijn gunstig voor de geestelijke balans.

Bekijk ook