Op dit moment kun je problemen ervaren met het plaatsen van een bestelling. Klik hier voor meer informatie

Laat seizoensgroente de hoofdrol spelen!

Het is voorjaar en dus komen ook in Nederland weer de heerlijkste groenten van het land. En dat is mooi, want het eten van seizoensgroente heeft een paar belangrijke voordelen. Benieuwd welke dat zijn en welke seizoensgroenten je het beste wanneer kunt eten? Egon Verstraeten, culinair adviseur bij onze verspartner Smeding Groenten en Fruit, vertelt er met passie over.

Wat is je achtergrond en hoe ben je in de groente en fruit beland?

Ik ben opgegroeid tussen de groente en fruit, omdat mijn opa een tuinderij had. Van jongs af aan wist ik al dat ik groente en fruit wilde combineren met de horeca. Op jonge leeftijd werkte ik als leerling kok in diverse leerbedrijven in en rond Breda. Daarna ben ik als chefkok aan de gang gegaan in diverse hotels en restaurants.

Is het mogelijk om het hele jaar door seizoensgroente te eten?

Het liefst wil je natuurlijk altijd groente van Nederlandse bodem eten. In de winter lukt dat helaas niet, dan komen groenten en fruit uit het buitenland. Gelukkig is het seizoen voor groenten van eigen bodem weer aangebroken! Op dit moment komt een aantal soorten groente al uit de Nederlandse kassen: komkommers, tomaten, aubergines, paprika’s, en courgettes.

Wat zijn momenteel de groenten van het seizoen?

Vanaf half april komt er in ons land langzaamaan steeds meer groente van de koude grond: sla, paksoi, bleekselderij, asperges, raapstelen, rabarber, prei en spinazie. De teelt hiervan kun je herkennen aan het plastic op het land, waaronder deze groenten groeien. Bekijk de seizoenskalender voor meer inspiratie!

Wat is het grote voordeel van seizoensgroente?

Het is allereerst een stuk voordeliger en bovendien zijn seizoensgroenten verser. Daardoor bevatten ze ook meer vitamines. En wat dacht je van de smaak?

“Heb je weleens het verschil geproefd tussen een bloemkool uit de kas en een bloemkool van het land? Daar zit heel veel verschil in.”

Heb je nog handige tips voor zorgmedewerkers?

Laat seizoensgroente de hoofdrol spelen! Er wordt nog veel gedacht vanuit een stukje vlees of vis als we een maaltijd opbouwen. Zonde! Groente vormt een heel goede basis. Een geroosterde rode kool of bloemkool als ‘steak’ is heerlijk. Nog eentje dan: wees creatief met overgebleven groente. Combineer restjes uit de groentelade. Maak er bijvoorbeeld een lekkere curry van of bak er een quiche mee. Je zult zien dat de bewoners het heerlijk vinden. Ik zeg altijd: groente moet je met liefde behandelen, dus niet weggooien!

Maak deze lentesoep boordevol seizoensgroente

Bekijk ook

Uitgelicht

Belangrijke voedingsstoffen voor bewoners

Deze 5 voedingsstoffen zijn extra belangrijk voor de bewoners.

Uitgelicht

Vegetarische maaltijden

Ons uitgebreide assortiment vegetarische maaltijden.