Ik ben opgegroeid tussen de groente en fruit, omdat mijn opa een tuinderij had. Van jongs af aan wist ik al dat ik groente en fruit wilde combineren met de horeca. Op jonge leeftijd werkte ik als leerling kok in diverse leerbedrijven in en rond Breda. Daarna ben ik als chefkok aan de gang gegaan in diverse hotels en restaurants.
Het liefst wil je natuurlijk altijd groente van Nederlandse bodem eten. In de winter lukt dat helaas niet, dan komen groenten en fruit uit het buitenland. Gelukkig is het seizoen voor groenten van eigen bodem weer aangebroken! Op dit moment komt een aantal soorten groente al uit de Nederlandse kassen: komkommers, tomaten, aubergines, paprika’s, en courgettes.
Vanaf half april komt er in ons land langzaamaan steeds meer groente van de koude grond: sla, paksoi, bleekselderij, asperges, raapstelen, rabarber, prei en spinazie. De teelt hiervan kun je herkennen aan het plastic op het land, waaronder deze groenten groeien. Bekijk de seizoenskalender voor meer inspiratie!
Het is allereerst een stuk voordeliger en bovendien zijn seizoensgroenten verser. Daardoor bevatten ze ook meer vitamines. En wat dacht je van de smaak?
Laat seizoensgroente de hoofdrol spelen! Er wordt nog veel gedacht vanuit een stukje vlees of vis als we een maaltijd opbouwen. Zonde! Groente vormt een heel goede basis. Een geroosterde rode kool of bloemkool als ‘steak’ is heerlijk. Nog eentje dan: wees creatief met overgebleven groente. Combineer restjes uit de groentelade. Maak er bijvoorbeeld een lekkere curry van of bak er een quiche mee. Je zult zien dat de bewoners het heerlijk vinden. Ik zeg altijd: groente moet je met liefde behandelen, dus niet weggooien!