Belangrijke voedingsstoffen voor bewoners

Bij het ouder worden verandert het lichaam en ook de spijsvertering. Het is dus goed om te weten dat ouderen daardoor meer van sommige voedingsstoffen nodig hebben. Deze 5 voedingsstoffen zijn extra belangrijk voor de bewoners.

Eiwitten

Eiwitten ondersteunen de botten, de spieropbouw en de spierkracht. Niet zo gek dus dat eiwitten heel belangrijk zijn. Alleen eten ouderen vaak minder vlees, vis en zuivel en daarin zitten juist veel eiwitten. Per kilogram lichaamsgewicht hebben zij 0,83 gram eiwit nodig. En is een bewoner aan het herstellen na een ziekte of een operatie? Dan is dit maar liefst 1,2 tot 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht.

Drinken

Ouderen hebben wat meer vocht nodig, omdat hun nieren minder goed werken. Voldoende vocht is zowel belangrijk voor de nierfunctie als voor een goede stoelgang. En al helemaal op warme dagen, omdat ouderen bij warm weer een groter risico op uitdroging lopen. Dus schijnt de zon en is het warm? Houd de bewoners dan extra goed in de gaten en bied ze vaker drinken aan. De aanbeveling is om dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht te drinken.

Vitamine B12

Uit onderzoek blijkt dat een kwart van de ouderen in Nederland een vitamine B12-tekort heeft. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Toch komt het tekort voornamelijk door de verminderde opname van deze vitamine in de darm en niet door te weinig inname. Even wat theorie: in de maag wordt vitamine B12 “voorbereid”, zodat het goed in de darm kan worden opgenomen. De oorzaak van een verminderde opname kan een maagslijmvliesontsteking of de afwezigheid van het stofje ‘de intrinsieke factor’ zijn. Dit wordt aangemaakt in de maag en is nodig voor een goede opname van vitamine B12. Ouderen boven de 70 jaar hebben dagelijks 2,8 microgram vitamine B12 nodig.

IJzer

IJzer is nodig voor de vorming van hemoglobine, de rode kleurstof die onze rode bloedcellen rood maakt. Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof door ons lichaam. IJzer vind je zowel in dierlijke producten als in plantaardige producten. Ouderen eten vaak minder vlees, onder andere door smaakverandering, en lopen daardoor veel goed opneembaar ijzer mis. Wist je dat vitamine C de ijzer bevordert? Een glaasje sinaasappelsap bij de boterham is daarom een goed idee. Ouderen hebben dagelijks 11 microgram ijzer nodig.

Vezels

Vezels zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Ze dragen namelijk bij aan de spijsvertering, geven sneller een verzadigd gevoel en zorgen voor een goede stoelgang. Bij ouderen kan door de veranderde spijsvertering, medicatiegebruik of ziekte de stoelgang veranderen. Het is voor hen extra belangrijk om zoveel mogelijk volkoren graanproducten, groente en fruit te eten, omdat daarin veel vezels zitten. Ouderen hebben dagelijks 30 tot 40 gram vezels nodig.