Dit zijn de groenten van de eerste lentemaand

dit-zijn-de-groenten-van-de-eerste-lentemaand thumbnail

Het voorjaar hangt in de lucht! En dat betekent dat er weer allerlei voorjaarsgroenten verkrijgbaar zijn. In deze eerste lentemaand zetten wij de groenten van maart op een rijtje. Alvast een tipje van de sluier: je gaat veel ouderwetse groentesoorten tegenkomen waar de bewoners dol op zijn. Ontdek de voorjaarsgroenten van maart én van Nederlandse bodem.

1. Bleekselderij

Zowel gaar als rauw is bleekselderij een heerlijke groente. Je kunt het bijvoorbeeld verwerken in een bolognesesaus of in een lekkere salade met walnoten en appel.

2. Koolraap

Koolraap kun je gekookt of gestoofd eten en is heel smakelijk met een sausje. Ook kun je deze groente goed verwerken in een ovenschotel. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ovenschotel met koolraap, spekjes en zoete aardappel?

3. Pastinaak

Pastinaak is een ouderwetse groente die weer steeds hipper wordt. En terecht! Van pastinaak kun je een smakelijke soep of puree maken.

4. Pompoen

Je denkt misschien aan de herfst en de winter, maar pompoen is ook in maart nog goed verkrijgbaar. En dat is mooi, want je kunt er eindeloos mee variëren. Hoe klinkt een pompoenlinzencurry bijvoorbeeld?

5. Rammenas

Rammewat? Je hebt misschien weleens van deze groente gehoord, maar wat is het nou? Een knol om precies te zijn. De meeste soorten zijn zwart met wit vruchtvlees. Het langwerpige broertje van de rammenas is een rettich.

6. Savooiekool

Deze groene kool met geribbelde bladen is heerlijk in een stamppot. Ook kun je er prima salade van maken, lekker met sinaasappel.

7. Schorseneren

Knolraap, lof, schorseneren en prei? Ken je dat liedje? Schorseneren zijn lange, dunne wortels met een bruine schil. De bewoners kennen ze vast als ‘armeluis asperges’.

8. Veldsla

De slasoorten zijn de eerste groenten die in de lente van het land komen. Heerlijk, die frisse lentesmaak op je bord.

9. Witte kool

Witte kool is de basis voor veel kant-en-klare groentepakketten. Heb je wat meer tijd? Dan kun je ook zelf witte kool snijden. Tip: Smoor witte kool met een beetje pindakaas.

Een stamppot in de lente? Dat kan prima!

Bekijk ook