ALLES OVER DE NIEUWE SUP WETGEVING

SUP wetgeving: regels over wegwerpplastic

SUP staat voor Single Use Plastics. De enorme hoeveelheid wegwerpplastic heeft een flinke impact op het milieu. Wegwerp moet langzaam maar zeker plaats gaan maken voor hergebruik. Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 een wet opgesteld om de plastic afvalberg te verminderen. Deze SUP wetgeving gaat in 2023 een nieuwe fase in met meerdere vervolgstappen. De nieuwe regelgeving heeft betrekking op wegwerpbekers, voedselverpakkingen van plastic of met een plastic coating en voorverpakte ready-to-eat producten. In de vervolgstappen wordt er onderscheid gemaakt in consumptie voor onderweg, afhalen, bezorgen en consumptie ter plaatse.

SUP wetgeving 2023-2024

1 juli 2023: Heffing voor de consument

Waarschijnlijk gebruik jij ze ook: voedselverpakkingen en wegwerpbekers van plastic of met een plastic coating. Per 1 juli 2023 mag je deze niet meer gratis verstrekken in de afhaal of bezorgbranche. Dat geldt dus voor dat kartonnen koffiebekertje en die warmtebestendige maaltijdbak, deze bevatten waarschijnlijk een plastic coating. 

Ga vooral na of jouw disposables en voorverpakte ready-to-eat producten plastic bevatten of van plastic zijn. Want dan is een heffing verplicht. Bovendien ben je, als verstrekker in de afhaal en bezorgbranche, verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meebrengen van een eigen verpakking toe te staan. Op deze pagina lichten we graag de verschillende productcategorieën overzichtelijk voor je uit.

Daarnaast heeft de overheid een regelhulp voor bedrijven opgesteld. Binnen een aantal stappen krijg je advies voor jouw situatie, waarin een aantal opties worden beschreven om aan de regelgeving te voldoen.

Heffing op disposables

Voor de categorie disposables geldt de heffing voor onder andere wegwerpbekers van plastic of met een plastic coating en kartonnen maaltijdbakken met een plastic coating. Bij Sligro hebben we een zeer uitgebreid en nog altijd groeiend assortiment duurzame alternatieven voor plastic disposables. Deze materialen zijn van een goede kwaliteit en gemaakt van diverse verantwoorde materialen. Wanneer je disposables van of met plastic blijft aanbieden in de afhaal of bezorgbranche ben je verplicht om een heffing te vragen. Richtbedragen zijn bijvoorbeeld €0,25 voor een koffiebeker en €0,50 voor een plastic saladebak.

 

Karton en papier zonder coating, suikerriet, hout, bamboe of palmblad zijn een prima alternatief voor plastic verpakkingen, voor deze type disposables is een heffing dus niet 

Heffing op portieverpakkingen zonder bereiding

Niet alleen disposables van of met plastic vereisen een heffing, ook voorverpakte etenswaren zonder bereiding en portieverpakkingen vallen onder deze SUP wetgeving. Vergeet daarom bijvoorbeeld de melkcupjes, boterkuipjes, yoghurtbakjes, sandwichverpakkingen en appelmoesbakjes verpakt in plastic niet. Je kunt eenpersoons portieverpakkingen, waarvoor je een heffing moet vragen, herkennen aan de onderstaande punten:

  1. Het verpakte product hoeft niet meer bereid te worden. Hieronder vallen dus bijvoorbeeld: plastic bakken van maaltijdsalades en voorverpakte broodjes.
  2. Als de verpakking plastic bevat en als de verpakking vormvast is. Bijvoorbeeld een doorzichtig bakje met een folie. Plastic zakjes of bijvoorbeeld wikkels van koeken vereisen geen heffing, omdat ze niet vormvast zijn.
  3. Wanneer de portiegrootte voor minder dan 2 personen bedoeld is, bijvoorbeeld portieverpakte calippo ijsjes vereisen een heffing vanwege de portie en plastic coating.

Indien je ready-to-eat portieverpakking plastic bevat dien je een heffing te vragen in de afhaal of bezorgbranche. Een richtbedrag hiervoor is €0,05 per portieverpakking. Daarnaast hebben we ook een aantal veelgestelde vragen voor je op een rij gezet.

1 januari 2024: verbod op SUP ter plaatse

Per 1 januari 2024 gaat de SUP-wetgeving nog een stapje verder. Dan geldt er een geheel verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie op locatie. Dus op evenementen en in de horeca wordt het gebruik van single-use-plastic in de ban gedaan. In de snackbar, de kantine, op een festival, maar ook op kantoor wordt hergebruik de norm.

Sligro helpt je graag verder om te voldoen aan de eisen van de nieuwe SUP wetgeving.

In dit blog geven we je 7 tips om je voor te bereiden.

Veelgestelde vragen over de SUP wetgeving

SUP staat voor Single Use Plastics. De enorme hoeveelheid wegwerpplastic heeft een flinke impact op het milieu. Wegwerp moet langzaam maar zeker plaats gaan maken voor hergebruik. Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 een wet opgesteld om de plastic afvalberg te verminderen. Deze wetgeving gaat in 2023 een nieuwe fase in met meerdere vervolgstappen. De nieuwe wetgeving heeft betrekking op wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic of met een plastic coating. In de vervolgstappen wordt er onderscheid gemaakt in consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen en consumptie ter plaatse. 

Per 1 januari 2024 komt er een verbod op plastic disposables voor consumptie ter plaatse. Daar vallen ook de kartonnen materialen met een plastic coating onder. Tenzij de plastic disposables ter plaatse worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Tevens geldt het verbod voor consumptie ter plaatse ook op voorverpakte producten zoals melkcups en boterkuipjes. Herbruikbare alternatieven, zoals servies en afwasbare kunststof bekers worden gestimuleerd. Net zoals het opzetten van een statiegeldsysteem.

Per 1 januari 2024 komt er een verbod op plastic disposables voor consumptie ter plaatse. Daar vallen ook de kartonnen materialen met een plastic coating onder. Tenzij de plastic disposables ter plaatse worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Tevens geldt het verbod voor consumptie ter plaatse ook op voorverpakte producten zoals melkcups en boterkuipjes. Herbruikbare alternatieven, zoals servies en afwasbare kunststof bekers worden gestimuleerd. Net zoals het opzetten van een statiegeldsysteem.

 

Er is geen wettelijk vastgesteld tarief. Wel zijn er richtbedragen opgesteld. Voor een portieverpakking €0,05 beker €0,25 en voor een maaltijdverpakking €0,50. Als ondernemer ben je vrij om dit tarief zelf te bepalen. Het bedrag moet wel afzonderlijk op de kassabon worden vermeld.

Nee, de heffing hoeft niet afgedragen te worden.

Ja, het gebruik is nog toegestaan. Je mag deze alleen per 1 juli 2023 niet meer gratis verstrekken als het gaat om afhalen, bezorgen of consumptie onderweg. Per 1 januari 2024 mag je deze verpakkingen niet meer verstrekken voor consumptie ter plaatse.

De btw van de heffing bedraagt evenveel als voor het product in de verpakking. Dit betekent bijvoorbeeld: 9% BTW over de toeslag op verpakte voedingsmiddelen en wegwerpbekers met bijvoorbeeld koffie. Het hoge tarief van 21% geldt voor de toeslag op een wegwerpbeker bier of wijn.

Nee, de regels gelden ook voor deze disposables. (C)PLA is biobased plastic waarbij natuurlijke materialen middels een chemisch proces zijn gevormd tot plastische polymeren. De wetgeving is hierop ook van toepassing, ondanks de natuurlijke oorsprong en/of biologische afbraak.

Dit is een vorm van laagwaardige recycling. Het is toegestaan, maar het valt nog steeds onder de SUP wetgeving. Een heffing is in dit geval nog steeds verplicht.

Hoogwaardige recycling is in het geval van disposables, recycling tot volwaardige voedselcontactmaterialen die voldoen aan de Europese regelgeving.

De SUP wetgeving is niet enkel toegespitst op disposables van of met plastic. Deze is tevens van kracht voor de bezorg en afhaalbranche voor voorverpakte eenpersoonsportie producten van of met plastic. Deze producten zijn gekenmerkt doordat je ze gelijk kunt eten of drinken. Denk hierbij aan eenpersoonsportie voorverpakte sandwiches, yoghurtbakjes en salades maar ook bijvoorbeeld melkcupjes, boterkuipjes en appelmoesbakjes.

Het gaat hier om de reductiemaatregel binnen de SUP wetgeving. Deze specifieke regels zijn van toepassing op drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.  

Alleen disposables van plastic of met een plastic bestanddeel vallen onder de SUP wetgeving. 100% plasticvrije producten, zoals hout, bamboe, palmblad en papier zonder coating zijn dus vrijgesteld van een heffing.

Ja, dat mag. Wel ben je dan verplicht om herbruikbare verpakkingen aan te bieden als alternatief. Je kan de mogelijkheid bieden om een herbruikbare verpakking aan te schaffen. Of zet een statiegeldsysteem op met je eigen serie herbruikbare verpakkingen.

Op dit moment stelt de NVWA een guideline op voor vragen over voedselveiligheid en hygiëne. Zodra hier meer over bekend is, zullen we dat delen op deze pagina.

De SUP wetgeving is uitgebreid en op sommige vlakken complex. Wij proberen alles zo begrijpelijk mogelijk te maken. Heb je toch niet gevonden wat je zocht? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. Gaat je vraag specifiek over Sligro en/of het Take Dis assortiment, neem dan gerust contact op met je contactpersoon of een medewerker in de vestiging. Zij helpen je graag verder.