Zo maak je met garnering elk gerecht bijzonder!

7tips-garneren thumbnail

Onze culinair coach Marlot is actief betrokken bij het samenstellen van de maaltijden en onze menucyclus. Ook denkt zij mee over hoe zorgorganisaties het eetmoment het beste kunnen vormgeven. Om jou te inspireren en te ondersteunen deelt zij vanaf nu iedere maand haar culinaire tips. Ontdek deze keer hoe je een kant-en-klaar maaltijd tóch bijzonder kunt maken met garnering.

1. Gebruik verse kruiden. Snijd deze fijn en top je maaltijd hiermee af. Mooi voor het oog en goed voor de eetlust! Zijn je kruiden al iets ouder? Leg ze dan even in water met ijs om ze een boost te geven.

2. Geen verse kruiden in huis? Geen probleem! Veel groentes bevatten onderdelen die eetbaar zijn en geschikt zijn om je gerecht mee te garneren. Met het loof van wortelen, het loof van venkel, een paar fijngesneden blaadjes spinazie of sla maak je er een lust voor het oog van.

3. Ga voor kleur! Contrasterende kleuren op het bord maken een gerecht mooi en nodigen uit om te eten. Kies bijvoorbeeld bij een gerecht met gele rijst voor fijngesneden rode paprika in plaats van gele paprika. Hoe meer kleur, hoe beter.

4. Kies voor een eiwitrijke topping. Let daarbij natuurlijk wel op het kauwvermogen van de bewoners. Noten bijvoorbeeld zijn rijk aan eiwitten en een smakelijke garnering op veel gerechten. En wat dacht je van een eitje op de spinazie en op de (tonijn)salade? Vol eiwitten en lekker bovendien!

5. Smaken verschillen en niet alle bewoners kunnen nog even goed proeven. Voorkom het gebruik van meer zout om eten extra smaak te geven. Er zijn diverse smaakmakers die je voor smaaksturing kunt gebruiken, zoals zure augurken, verse peper, rode peper, mosterd en citroen.

6. Wees creatief en leef je uit! Garnering is de eyecatcher van het gerecht. Maak er dus iets moois en verrassends van voor de bewoners. Daag jezelf uit om een gerecht iedere keer weer anders op te maken. Je zult versteld staan hoe creatief je bent!

7. Het gebruik van verschillende texturen maakt een gerecht spannend. En garnering is daarvoor ideaal. Kies bijvoorbeeld voor romig, zacht, knapperig of hard, afhankelijk van de textuur van het gerecht dat je garneert.

Gemakkelijk meer sfeer creëren aan tafel?

Bekijk ook