6 bereidingstips voor verrassende groenten

In de Nederlandse keuken worden groenten meestal gekookt, maar je kunt ze op veel meer manieren bereiden. Dat is wel zo afwisselend en lekker én kan de eetlust van de bewoners stimuleren. Door verschillende bereidingstechnieken toe te passen kun je groenten net even een andere draai geven. Met deze bereidingstips van onze culinair adviseur Marlot blijf je de bewoners verrassen en verleiden met groenten.

Grillen

Met een grillpan is het eenvoudig om diverse groenten lekker te grillen. Denk bijvoorbeeld aan courgette en aubergine. Gebruik voor het grillen een goede pan en niet te veel olie. Je kunt natuurlijk ook grillen in de oven. Maak in elk geval bij beide technieken de groente van tevoren goed droog. Breng de groente na het grillen op smaak met olijfolie en kruiden.

Stomen

Een groot voordeel van stomen is dat de vitamines in de groenten beter behouden blijven. Bovendien hoef je voor het stomen geen bereidingsvet te gebruiken. Goed nieuws dus voor bewoners die willen afvallen. Voor bewoners die juist moeten aankomen, kun je na het stomen wat olie over de groente sprenkelen.

Smoren

Smoren kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met aluminiumfolie of bakpapier. Bestrijk dit met halvarine of olie en leg de groente hierop. Laat deze langzaam garen in bijvoorbeeld een oven. Met deze bereidingstechniek krijg je onder meer heerlijke champignons en aardappels. Je kunt ook smoren in bijvoorbeeld een tajine in de oven.

Blancheren

Bij blancheren kook je groenten en fruit heel kort. Als je deze vervolgens direct laat afkoelen met koud water, blijven de groenten en het fruit knapperig. Hoe lang je de producten moet blancheren, verschilt per groente- en fruitsoort. Door broccoli te blancheren blijft de kleur mooi felgroen.

Pureren

Pureren is handig voor bewoners die niet goed kunnen kauwen of slikken. Je kunt de groente licht of volledig pureren. Naast aardappels kun je zo’n beetje alle groenten pureren. Pompoen is een echte aanrader, omdat deze groente snel te pureren is en de structuur zich hier goed voor leent.

Wokken

Ook wokken is een geschikte bereidingstechniek voor diverse groenten. En heb je geen zin om de groenten te snijden? Maak het jezelf dan makkelijk en koop voorgesneden wokgroenten. Deze zijn er in allerlei soorten, zoals Chinese en Italiaanse wokgroenten. Ook kun je kiezen voor wokgroenten uit de diepvries. Een voordeel van voorgesneden diepvriesgroente is dat het lang houdbaar is. Zo kun je meerdere verpakkingen inkopen en heb je altijd iets achter de hand.