Zo versterken voeding en bewegen elkaar

zo-versterken-voeding-en-bewegen-elkaar thumbnail

Het begin van een nieuw jaar is dé tijd van goede voornemens. Veel mensen met goede voornemens willen hun gezondheid verbeteren. Sporten, gezond eten, meer bewegen, minder snoepen, afvallen, het zijn allemaal mooie doelen voor een vitaal nieuw jaar. Vaak gaat het één ook met het ander samen, bijvoorbeeld gezond eten en meer bewegen. En dat is extra mooi, want voeding en beweging versterken elkaar. Ontdek direct hoe dit precies zit.

Mooie wisselwerking: eten en energie

Sporten, bewegen en gezond eten zijn belangrijke pijlers voor de vitaliteit, van jezelf en van de bewoners. Het is belangrijk dat je voeding gezond en gevarieerd is (conform de Richtlijnen Goede Voeding). Hierdoor krijg je namelijk veel verschillende voedingsstoffen binnen, die kunnen bijdragen aan het energieniveau. Haal je dus voldoende brandstof uit je voeding, dan krijg je daarvan energie. Hoe meer energie je hebt, hoe meer zin je hebt om te bewegen en te sporten. Andersom geldt het vaak ook: bewegen en sporten kunnen gezond en gevarieerd eten ook weer in de hand werken. Een mooie wisselwerking dus!

Gouden combinatie: beweging en eiwitten

Regelmatig bewegen en sporten is nodig om het lichaam zo fit mogelijk te houden. Helemaal voor de bewoners is het belangrijk om spierverstevigende oefeningen te doen, een boswandeling te maken of een eindje te fietsen (eventueel op de duofiets). Deze activiteiten kunnen namelijk bijdragen aan het behoud van de spiermassa. Ook als je niet aan het sporten bent, gaan de opbouw en de afbraak van de spiermassa door. Bij ouderen neemt de spiermassa vaker af. Het is voor hen niet alleen extra belangrijk om te bewegen, maar ook om voldoende eiwitten te eten. Eiwitten zijn namelijk de bouwstenen van onze spieren en dragen bij aan het behoud van de spiermassa, net zoals sporten en bewegen. Bovendien dragen eiwitten bij aan het herstel van de spieren. Zo vormen beweging en eiwitten een gouden combinatie!

Eten: voor of na de activiteit eten?

Je wilt gaan sporten of een leuke activiteit met de bewoners doen. Kunnen ze dan beter daarvoor of daarna eten? Dit is afhankelijk van wat je gaat doen en op welk dagdeel. Het is natuurlijk fijn als de bewoners wat energie hebben, voordat zij gaan bewegen of sporten. Die energie kunnen zij halen uit koolhydraten. Met deze brandstof kunnen de bewoners lekker op gang komen. Een banaan, een boterham met kaas of met pindakaas, een crackertje met jam, dit zijn allemaal voedingsmiddelen met koolhydraten. Na het sporten verdienen eiwitten extra aandacht. Een schaaltje kwark, een eitje of een glas melk voorzien de bewoners van de nodige eiwitten.

Blijf in beweging

Bekijk ook