Zo versterk je de weerstand van de bewoners

In de herfst en winter liggen een verkoudheid of een kuchje sneller op de loer. En wie zit daar nou op te wachten? De bewoners zeker niet! Om ziekteverwekkers buiten de deur te houden is een sterk immuunsysteem belangrijk. Gelukkig kun je daar zelf verschillende dingen voor doen. Met deze tips versterk je de weerstand van de bewoners.

Een zee aan vitamine C

Zeg je goede weerstand, dan zeg je vitamine C! Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van witte bloedcellen en dat zijn als het ware de soldaten in het afweerleger. Het goede nieuws is dat vitamine C in veel alledaagse voedingsmiddelen zit, zoals groente, fruit en aardappelen. Overspoel de bewoners dus maar lekker met een variatie aan groenten en fruit. En ’s avonds regelmatig gekookte piepers is ook zeker een goed idee!

Brrrr koud, toch naar buiten

Blijf je liever binnen met de bewoners als het koud is? Jammer! Het is namelijk hartstikke goed voor de weerstand om dagelijks voldoende te bewegen. En ook frisse lucht doet een mens goed. Probeer dus toch zoveel mogelijk met de bewoners naar buiten te gaan voor een wandeling of om een stukje te fietsen. Beweging zorgt ervoor dat het lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren en dat de longconditie verbetert.

De zon uit een potje

Vitamine D halen we uit de zon en zit in kleine hoeveelheden in ons eten, zoals in vette vis of toegevoegd aan margarine. Deze vitamine zorg voor de aanmaak van bepaalde eiwitten die ons beschermen tegen bacteriën en virussen en speelt dus een belangrijke rol in het immuunsysteem. Goed om te weten: bewoners van 70 jaar of ouder hebben dagelijks een supplement met 20 microgram vitamine D nodig. Dit advies geldt het hele jaar door!

Slaap lekker!

Naast gezond eten en voldoende bewegen is het belangrijk om ontspannen en uitgerust te zijn. Vermoeidheid heeft namelijk een negatieve invloed op het immuunsysteem. Als je moe bent, hebben ziekteverwekkers meer kans om je lichaam binnen te dringen. Zorg er dus voor dat de bewoners (en jijzelf natuurlijk ook) voldoende ontspannen en op tijd slapen. Ook overdag een uiltje knappen is prima. Heerlijk toch om met slapen bacteriën en virussen buiten de deur te kunnen houden?!