Samen sterk op afstand

samen-sterk-op-afstand thumbnail

Een moeilijke tijd brengt mensen dichter bij elkaar. Helaas mogen bewoners hun naasten niet ontvangen voor bezoek. Iets wat voor veel eenzaamheid kan zorgen. Daar merken zij, maar ook jij als verzorgende, dagelijks de gevolgen van. Iedereen heeft sociaal contact nodig, om het gevoel van eenzaamheid een beetje minder te maken. Een goed gesprek of samen activiteiten ondernemen zorgen al voor een beetje afleiding en afwisseling gedurende de dag. Maar hoe doe je dat op 1,5 meter afstand? In dit blog een aantal tips hoe jij ervoor kan zorgen dat bewoners zich minder eenzaam voelen. Sterk op afstand noemen we dat.

1. Activiteiten op afstand
Het houden van fysieke afstand is nu het belangrijkste. Dat betekent dat je op een creatieve manier na dient te denken over de activiteiten die je organiseert, maar het staat een leuke activiteit zeker niet in de weg. We geven je alvast een aantal ideeën:

 • Knutselen: laat bewoners wenskaarten of bloemstukjes maken, voor elkaar of voor familieleden. Laat bewoners op gepaste afstand plaatsnemen aan tafel. Zo zorg je toch nog voor een sociaal moment.
 • Spelletjes: organiseer makkelijke spelletjes op afstand. Leuke voorbeelden van een bingo in de gang kwamen al voorbij! Maar denk ook eens aan:
  • Het zelf maken van spelletjes: bijvoorbeeld ballen gooien zoals op de kermis. Maak ‘blikken’ van toiletrollen en zorg voor een klein balletje. Laat bewoners omstebeurt gooien in de deuropening of de gang.
  • Organiseer een sjoelavond: stel de bakken tegenovergesteld van elkaar op. En zorg voor een leuke prijs!
  • Quiz: speel als verzorger de quizmaster en organiseer een leuke quiz met vragen over een bepaald onderwerp. Wij helpen je alvast op weg met een aantal quizvragen. 
  • Touwtje trekken: maak touwtjes met verschillende nummers eraan en stop dezelfde nummers los in een bak. Laat bewoners op afstand een nummer uitkiezen met een touwtje. Grabbel in de bak een nummer en de bewoner die dit nummer heeft gekozen wint een lekkere prijs, bijvoorbeeld een ontbijtkoek of iets anders. 
  • Zorg samen voor dagelijkse beweging! Lees hiervoor de tips in ons blog over bewegen.

Een goed gesprek of samen activiteiten ondernemen zorgen voor afleiding en afwisseling gedurende de dag

2. Online contact
Creëer vaste digitale ontmoetingsmomenten tussen bewoners en hun dierbaren. Bijvoorbeeld door wekelijks te videobellen. Zo blijven ook zij samen sterk op afstand. Of vraag familieleden een foto met een persoonlijke boodschap op te sturen.

3. Haal de lente in huis
Bedek de tafel met een gezellig tafelkleed en zet er een kleurrijk bloemetje op. Op deze manier is de gezellige lentesfeer toch aanwezig in een tijd dat de bewoners niet buiten mogen komen. Zet daarnaast een raampje open en laat de lentegeuren binnen.

4. Creëer verwenmomentjes
Verwenmomentjes doen bewoners altijd goed, helemaal nu. Organiseer bijvoorbeeld een high tea om bewoners te verrassen. Of bak een lekkere cake. Neem een video op van de bereiding hiervan en toon deze aan de bewoners. Zo hebben ze het idee dat ze toch een beetje samen de cake hebben gebakken.

En, ook belangrijk, vergeet niet om af en toe ook een verwenmomentje voor jezelf te creëren. Het is een hectische tijd, ook voor jou.

Wil je meer weten over hoe Aan Tafel je kan ondersteunen in deze periode?

Bekijk ook