Maak van elk maaltijdmoment een opkikker

We snappen dat de zorgbehoefte nu nog groter is. En het nu dus een nog grotere uitdaging is om elke dag weer een lekkere en verantwoorde maaltijd te serveren aan bewoners. Hoe gaat dat eraan toe op de kleinschalige woongroepen? Waar lopen medewerkers tegenaan? En nog belangrijker, hoe kan Aan Tafel je daarbij helpen? We spraken met onze projectmanagers Paul Vrinzen en Sijbren Bartlema. Dagelijks hebben zij contact met woongroepen en peilen ze de behoeften van zorgmedewerkers rondom eten en drinken. Zo weten we precies waar extra ondersteuning nodig is om het werk wat makkelijker te maken.
Maak van elk maaltijdmoment een opkikker
We snappen dat de zorgbehoefte nu nog groter is. En het nu dus een nog grotere uitdaging is om elke dag weer een lekkere en verantwoorde maaltijd te serveren aan bewoners. Hoe gaat dat eraan toe op de kleinschalige woongroepen? Waar lopen medewerkers tegenaan? En nog belangrijker, hoe kan Aan Tafel je daarbij helpen? We spraken met onze projectmanagers Paul Vrinzen en Sijbren Bartlema. Dagelijks hebben zij contact met woongroepen en peilen ze de behoeften van zorgmedewerkers rondom eten en drinken. Zo weten we precies waar extra ondersteuning nodig is om het werk wat makkelijker te maken.
Nieuwe realiteit
Hoewel het aantal corona besmettingen op dit moment sterk daalt en de zorginstellingen weer bezoek mogen ontvangen binnen bepaalde maatregelen, is het nog altijd een nieuwe realiteit waar we met zijn allen in zitten. Paul en Sijbren vertellen: “De voordeur staat letterlijk en figuurlijk op een heel klein kiertje. Mensen zijn angstig dat het virus binnenkomt. Personeel wordt continu getest, maar daar horen we wisselende geluiden in. Personeel dat klachten vertoont mag niet werken en zorgt voor problemen op de werkvloer.

Er is een tekort aan medewerkers, maar er worden momenteel ook weinig nieuwe opnames gedaan op de woongroepen. Daar is het eigenlijk nog zoals bewoners gewend zijn, zeker op geriatrische afdelingen. Uiteraard wordt er gewerkt met beschermingsmiddelen en protocollen en dat maakt het werk doen complex. Iets wat het moeilijker maakt om normale werkzaamheden uit te kunnen voeren. Dat geldt ook voor het zorgen voor de maaltijdmomenten van de dag.”
In de keuken en daarbuiten
“In een crisistijd als deze is het cruciaal om tijd te besparen waar het kan. Bewoners hebben meer zorg nodig dan ooit. Eten en drinken is nou eenmaal een must. Hoe fijn is het als bewoners uit kunnen kijken naar een heerlijke maaltijd? Maak daar nu juist een moment van. Wij kunnen daarin ondersteuning bieden. Door de zorg voor eten en drinken over te nemen, houden medewerkers meer tijd over voor de cruciale zorg. We kijken niet alleen wat er nodig is in de keuken, maar ook daarbuiten”, aldus Paul.
Anders eten
Als voorbeeld geven ze beiden de manier van hoe met eten wordt omgegaan als een van de belangrijkste momenten van de dag. “Daar waar het nog verantwoord is om gezamenlijk te eten wordt dit ook gedaan. Maaltijden worden bij sommige instellingen nog steeds geserveerd in groepsvorm en mensen zitten nog bij elkaar aan tafel. Helaas is dit niet op iedere woongroep mogelijk door angst op besmetting met corona.

We zien hier een verschuiving naar individueel eten dat wordt uitgedeeld op naam. Meestal een volledige maaltijd dat direct wordt geserveerd, dus voor- hoofd- en nagerecht in een keer. Woongroepen nemen hiervoor kant en klare maaltijden bij ons af. Zo heb je toch een verse maaltijd op tafel die op ambachtelijke wijze bereid is. En er worden ook losse maaltijdcomponenten besteld uit onze convenience lijn, waar medewerkers dan iets bij kunnen serveren. Met de convenience maaltijden worden de zorgverleners ontlast omdat ze dan niet meer hoeven te koken. En zo hebben ze meer tijd voor de mensen, want die kunnen extra aandacht nu goed gebruiken”, vertelt Paul.
Sijbren gaat verder: “Als besteller van Aan Tafel kun je daarin dagelijks een keuze maken; ga ik vers koken of ga ik kant en klare maaltijden bestellen? Door personeelstekort spreken we ook weleens jonge uitzendkrachten die pas net in de zorg werken. Een hoogwaardige maaltijd koken is dan vaak een uitdaging die we met onze convenience maaltijden kunnen oplossen. Je hebt dan wel een hoogwaardige maaltijd die ambachtelijk bereid is met weinig conserveringsmiddelen. Die kun je zelf nog een beetje eigen maken door een uitje door de jus te doen of maak er een verse rauwkostsalade bij.”
Als besteller van Aan Tafel kun je daarin dagelijks een keuze maken; ga ik vers koken of ga ik kant en klare maaltijden bestellen?
Maatwerk dienstverlening
Supermarkten kunnen niet altijd leveren waar er in de zorg behoefte aan is. Dat merken Paul en Sijbren ook, want ze geven aan dat ze veel vragen krijgen over specifieke voeding en advies omtrent het verstrekken van maaltijden. “Woongroepen en zorginstellingen hebben baat bij een leverancier die echt adviezen geeft over welzijn en zorg, dus daar kunnen we ons dienstenpakket op aanpassen. Denk aan de juiste voeding, de juiste menu plannen, de juiste inspiratie om van eten en drinken een succes te maken. Deze expertise vind je bij Aan Tafel. Je kunt bijvoorbeeld veel tijd besparen door het aanmaken van bestellijsten. Zo kun je met een klik op de knop je bestelling de volgende keer opnieuw plaatsen, of een kleine aanpassing doen. Ook voor je collega’s is dit ideaal omdat er niet meer nagedacht hoeft te worden over wat er besteld moet worden. En wat je dan precies moet bestellen, kun je bepalen aan de hand van een slimme menu-lijn. Hiermee stel je eenvoudig een gevarieerd menu samen, die ook nog eens past bij je budget. Want ook dat houden we voor je in de gaten. Hoeveel mag een maaltijd kosten per persoon? Wat heb je al besteed en hoeveel heb je nog over? Het is allemaal inzichtelijk in een overzicht op het bestelplatform van Aan Tafel”, aldus Paul.
Minder werkdruk door een slim menu
Maak slimme keuzes door inspiratie te halen uit onze menu lijn. Zo ben je ervan verzekerd dat je dagelijks een gezonde maaltijd aan bewoners uitdeelt, waar ook nog variatie in zit. “Wij zien dat het er zo vaak bij inschiet door de hoge werkdruk om een verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. Dat snappen we en daar kunnen we bij helpen.

Bij onze klantenservice staan er experts voor je klaar die vragen kunnen beantwoorden over hulp bij je budget, tips voor koken en serveren en noem maar op”, zegt Sijbren. “Eten en drinken is in veel organisaties ‘er nog even bij’. Hoe krijg je dan rust in je instelling en rondom de tafel? Als we dat kunnen ondersteunen dan kunnen we echt iets leveren en worden we onmisbaar voor organisaties.”
Paul vult aan: “De medewerkers op de woongroepen zijn al zo druk met het verlenen van zorg. Ze zijn blij dat ze het geregeld krijgen rondom het regelen van eten en drinken. Dankzij het ruime assortiment dat we ter beschikking hebben, en de 1-persoons maaltijden die van goede kwaliteit zijn, kunnen we die medewerkers ondersteunen. We hebben daar een flexibel platform voor, waarin de besteller gemak heeft tot het bestellen van allerlei soorten maaltijden. Ook juist voor mensen die speciale behoeften hebben, zoals bijvoorbeeld gemalen eten, zoutarm of eiwitrijk. Dagelijks kunnen ze toch een verse maaltijd op tafel zetten die je met één klik op de knop bestelt. Men is daar over het algemeen zo positief over. Daar zijn wij ontzettend blij mee. We hebben echt het gevoel dat we met ons assortiment een bijdrage kunnen leveren.”
Meer weten?
Wil je ook een slim weekmenu? Of wil je hulp bij het maken van een goede bestellijst om tijd te besparen bij je volgende bestellingen? Dit en meer handige trucs vind je in het bestelplatform van Aan Tafel. Neem contact op voor de mogelijkheden.