De Nutri-Score: in 7 vragen en antwoorden

de-nutri-score-in-7-vragen-en-antwoorden thumbnail

De Nutri-Score is te vinden op verschillende verpakkingen van voedingsmiddelen. Ook wij vermelden dit voedselkeuzelogo bij onze maaltijden in onze Smakelijk brochure. Medio 2022 wordt de Nutri-Score officieel ingevoerd in Nederland. Ontdek de huidige stand van zaken met deze 7 vragen en antwoorden!


Wat is Nutri-Score?

Nutri-Score is een logo dat als afbeelding op voedingsmiddelen staat. Het doel van Nutri-Score is dat je makkelijker kunt zien wat een gezonde keuze is.

Hoe werkt de Nutri-Score?

Met de Nutri-Score kun je producten in één oogopslag vergelijken. Het is eigenlijk een optelsom van de positieve en negatieve eigenschappen van een maaltijd of product. De score die daaruit komt, wordt weergegeven in vijf niveaus en kleuren: groene A (heeft de voorkeur) tot rode E (beter vermijden). Ongezonde voedingsstoffen, zoals suiker, verzadigd vet en zout, verhogen de waarde. Gezonde voedingsmiddelen en -stoffen, zoals fruit, groente, peulvruchten, noten, vezels en eiwitten, verlagen de score. Een groene A is dus de beste keuze, een rode E de minst gezonde.

Gaat de Nutri-Score uit van één portie?

De Nutri-Score gaat uit van 100 gram (of milliliter). Daardoor is het mogelijk om verschillende voedingsmiddelen objectief met elkaar vergelijken.

Waarom is de Nutri-Score nog niet officieel ingevoerd in Nederland?

De Nutri-Score komt nog niet helemaal overeen met de Richtlijnen Goede Voeding en de Schijf van Vijf. Uit onderzoek blijkt dat consumenten dit verwarrend vinden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat producten die de Nutri-Score A krijgen niet in de Schijf van Vijf staan. Momenteel evalueert een groep wetenschappers uit verschillende landen de rekenmethode van de Nutri-Score en kijken zij welke aanpassingen mogelijk zijn.

Waarom vermeldt Van Hoeckel de Nutri-Score al?

Wij vinden gezond eten ontzettend belangrijk en lopen graag voor op dit gebied. Bovendien willen wij onze klanten helpen bij het maken van een bewuste voedingskeuze. In onze ogen is de Nutri-Score een goede manier om dit te doen. Wij zijn er dan ook trots op dat al onze convenience maaltijden een A (de beste keuze) of B (scoort goed) scoren. Voorlopig vermelden we de Nutri-Score alleen in onze Smakelijk brochure en niet op onze online bestelomgeving Aan tafel.

Gebruiken andere landen de Nutri-Score al?

De Nutri-Score is een Frans voedselkeuzelogo, dat ook in België en Spanje is ingevoerd. Daardoor vind je in Nederland nu al voedingsmiddelen met de Nutri-Score. Deze producten zijn van Franse, Belgische of Spaanse bedrijven.

Zegt de Nutri-Score ook iets over hoe duurzaam een maaltijd is?

De Nutri-Score staat los van duurzaamheid. Het zegt echt alleen iets over de samenstelling van een product of maaltijd en in welke mate dit een gezonde keuze is.

Meer kennis opdoen over gezonde voeding?

Bekijk ook