Kun je het warm krijgen van eten?

kun-je-het-warm-krijgen-van-eten thumbnail

Ken je dat: je hebt het flink koud en warmt pas weer op na een goede maaltijd of een warm drankje. Helemaal tijdens de koude winterdagen heb je daar behoefte aan. Maar heeft voeding nou echt invloed op je lichaamstemperatuur? Ontdek van welk eten en drinken je een warm gevoel van binnen kunt krijgen.

Specerijen en kruiden

Sommige alternatieve geneeswijzen en voedingspatronen benoemen verschillende specerijen en kruiden, waarvan je het warmer zou kunnen krijgen. Dit geldt bijvoorbeeld voor gember, kaneel, zoethout en kardemom. Binnen de voedingswetenschap is hiervoor echter nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden. Nou is dit ook lastig om te onderzoeken, omdat ook veel andere factoren invloed hebben op het gevoel van warmte. Kortom: niet geschoten is altijd mis. De specerijen en kruiden zijn bij normaal gebruik niet schadelijk, dus je kunt er volop mee experimenteren in gerechten en dranken. Gember en kaneel bijvoorbeeld zijn heel smaakvol en ook nog eens goed te combineren. Laat de bewoners genieten van een lekkere, winterse thee en wie weet krijgen zij het er ook nog eens behaaglijk warm van.

Alcohol

Misschien hebt je het weleens gezien in een film: een personage drinkt alcohol om zich op een besneeuwde berg warm te houden. En vergeet natuurlijk de Sint Bernardshond met zijn vaatje met drank niet. Veel mensen denken daardoor dat alcohol je warm maakt, maar dit is niet het geval. Sterker nog: het heeft een tegenovergesteld effect. Door het drinken van alcohol verwijden de bloedvaten zich namelijk en wordt er meer bloed naar de huid gestuwd. Hoe meer bloed zich aan de oppervlakte van de huid bevindt, hoe meer lichaamswarmte je verliest. Je denkt slechts dat je het warmer krijgt, doordat alcohol een verdovend effect heeft en je daardoor de kou minder voelt.

Warme dranken

Warme chocolademelk (het liefst met een toef slagroom natuurlijk) is een populair drankje na het schaatsen. Op korte termijn krijg je het ook warmer van chocolademelk, net als van andere warme dranken, zoals koffie en thee. Dit effect duurt alleen maar even. Je lichaam is namelijk constant bezig om te regelen dat de lichaamstemperatuur rond de 37 graden blijft. Kort na het drinken van de chocolademelk zul je weer even warm voelen als anders.

Voldoende eten

Om je lichaamstemperatuur goed te houden is het belangrijk om voldoende te eten. Mensen met een te laag gewicht hebben het daardoor vaak koud. Zorg er daarom voor dat de bewoners alle maaltijden zoveel mogelijk eten en houd hun gewicht in de gaten. Let extra goed op de eenzame bewoners. Bij hen is de kans dat zij onbewust afvallen namelijk nog groter.

Pittig eten

Van pittig eten kun je het tijdelijk warmer krijgen. In chilipepers zit capsaïcine. Deze stof activeert receptoren in de hersenen, die reageren op hoge temperaturen. Het lichaam wordt gestimuleerd om zweet uit te scheiden. Zweten door bepaald eten heet ook wel gustatoir zweten. Het verdampen van dit soort zweet duurt langer, omdat het lichaam niet echt een hogere temperatuur heeft. Je krijgt alleen het gevoel dat je het heet hebt. Goed om te weten: water drinken na pittig eten is niet zo’n goed idee. Het water verspreidt de olie van de peper juist in de mond. Je kunt beter melk drinken, omdat dit de pittige smaak neutraliseert.

Bekijk ook