Minder eten weggooien: zo doe je dat!

7-tips-minder-eten-weggooien thumbnail

Jaarlijks gooien we per persoon ruim 34 kilo eetbaar voedsel in de afvalbak. Zonde! Eén van de efficiëntste maatregelen om duurzamer te leven is minder eten weggooien. Dat klinkt simpel, maar hoe doe je dat? Wij geven je 7 praktische tips. En het mooie is: je bespaart er nog geld mee ook!

1. Kook niet te veel

‘Beter te veel dan te weinig’, die uitspraak ken je vast. Zeker in de zorg. Je moet er toch niet aan denken dat de bewoners niet genoeg te eten hebben. Toch merk je waarschijnlijk ook dat zij regelmatig hun bord niet leeg eten. Probeer daarom zo goed mogelijk in te schatten hoeveel je nou echt moet koken. Houd het exacte aantal personen goed voor ogen en inventariseer van tevoren of de bewoners veel of weinig trek hebben. Zo kun je een goede inschatting maken van de hoeveelheid die je moet koken. Wist je trouwens dat je in onze receptentool kunt aangeven voor hoeveel personen je kookt? Superhandig!

Bij foto

2. Word een bewaarexpert

Soms houd je toch wat eten over. Geen probleem natuurlijk. Zo’n restje kun je meestal prima invriezen of bewaren in de koelkast. Op onze handige bewaarwijzer staat precies wat je op welke plek in de koelkast kunt bewaren. Ook vind je er handige tips over de juiste temperatuur van je koelkast, het afdekken en bewaren van voedingsmiddelen en het checken van de THT-datum. Ben je benieuwd? Vraag de Aan Tafel bewaarwijzer direct aan.

3. Koelkast spik en span

In een nette koelkast zie je minder snel producten over het hoofd en zo voorkom je dat ze over de houdbaarheidsdatum gaan. Zorg er daarom voor dat je koelkast spik en span is. Geef producten een vaste plek en plaats de producten met de kortste houdbaarheidsdatum vooraan, goed in het zicht.

4. Check regelmatig de vriezer

Invriezen is een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt restjes invriezen of grote verpakkingen kopen en precies de hoeveelheid gebruiken die je nodig hebt. Het andere deel vries je dan gewoon in voor een andere keer. Vergeet alleen niet om ook regelmatig iets uit de vriezer te eten. Te lang ingevroren voedingsmiddelen gaan achteruit in kwaliteit en kun je niet onbeperkt bewaren, voor vis is dit bijvoorbeeld maximaal 3 maanden. Zonde als je ze alsnog moet weggooien!

5. Lekker bij de lunch

Heb je gebakken aardappeltjes of wat salade over? Prima om dat de volgende dag bij de lunch te serveren. Zo smaakt de boterham met kaas nog beter!

6. Afmeten: pasta en rijst

Heb jij dat ook wel eens? Je kookt een pan pasta of rijst en het is veel meer dan je in eerste instantie dacht. Door het koken neemt rijst en pasta enorm in gewicht toe. Daardoor is het lastig in te schatten hoeveel je van de droge vorm nodig hebt. Gebruik daarom voor het afmeten een kopje of het handige eetmaatje van het Voedingscentrum. 

Bij foto
Bij foto

7. Last minute creativiteit

Duurzamer met eten omgaan vraagt om een beetje creativiteit. Heb je nog een paar overrijpe bananen liggen? Maak er een lekkere smoothie van. En zachte appels zijn nog heerlijk in appelflapjes. Gebruik altijd eerst je creativiteit, voordat je eten weggooit. En heb je geen inspiratie? Zoek dan gewoon even tussen onze recepten of op internet, zeker weten dat je daar een leuk recept vindt.

Heb jij een goed idee om voedselverspilling te voorkomen? Deel het op onze Facebookpagina!

Nog meer tips voor in de keuken? Aan Tafel heeft ze voor je!

Bekijk ook