Er zijn twee soorten houdbaarheidsdata die op voedselverpakkingen kunnen staan:
Het belangrijkste verschil is dat THT gaat over kwaliteit en smaak, terwijl TGT gaat over voedselveiligheid. Steeds vaker staat er op langer houdbare producten geen houdbaarheidsdatum. Bederven kunnen deze producten vaak niet. Alleen kan de kwaliteit na een bepaalde datum wat achteruitgaan. Het is daarom belangrijk om altijd goed te ruiken. Producten die niet goed meer ruiken, kun je beter wel weggooien.
Voedingsmiddelen kun je op drie verschillende plekken bewaren:
Dit is de plek voor producten die lang houdbaar zijn en niet in de koelkast hoeven of kunnen. Denk aan:
Ook sommige versproducten kun je het beste hier bewaren. Denk aan aardappels, deze kun je het beste op een koele en donkere plek bewaren zoals een kelderkast. Bewaar ze niet in de koelkast, dat is te koud voor aardappels. Naast aardappels geldt dit ook voor bijvoorbeeld:
Het klinkt misschien gek, maar deze producten bederven juist sneller in de koelkast.
Veel verse producten bewaar je het beste gekoeld. In de koelkast bewaar je producten zoals:
Leg de groente het liefst in de groentela, die heet niet voor niks zo. De luchtvochtigheid in dit deel van de koelkast is hoger, dat is gunstig voor de houdbaarheid van groenten. Fruitsoorten die je het beste in de koelkast kunt bewaren zijn:
Appels kun je ook buiten de koelkast bewaren, maar in de koelkast blijven ze nog langer goed.
Veel producten kun je invriezen, ze zijn dan een stuk langer houdbaar. Denk aan:
Het is lastig te onthouden wanneer je ook alweer iets ingevroren hebt, label daarom altijd je ingevroren producten.
Meer weten over wat je waar bewaart in je koelkast en vriezer? Bekijk dan eens onze handige bewaarwijzer .
Bedenk goed voor hoeveel mensen je eten gaat bereiden en hoeveel eetlust die mensen hebben. Dan kun je beter inschatten hoeveel je in moet kopen. Toch restjes over? Vries ze eventueel in.
Er wordt in Nederland heel veel brood weggegooid. Oud brood is minder lekker dan vers brood, maar weggooien is natuurlijk zonde. Je kunt oude boterhammen eenvoudig roosteren, of maak er een lekkere tosti van. Ook het maken van croutons voor in de soep, of door een salade, is heel eenvoudig. Vroeger maakte mensen vaak broodpap of wentelteefjes van oud brood. Dat kan natuurlijk nog steeds, het brengt bij de ouderen misschien wel mooie herinneringen aan vroeger naar boven.
Hoe dunner je de aardappels schilt, hoe minder je verspilt. Ze zijn trouwens ook met schil prima eetbaar, wel even de uitlopers weghalen natuurlijk. Wist je trouwens dat je de schillen van sommige groentesoorten, zoals wortels, goed kunt verwerken in een soep?
Gooi ook niet altijd zomaar de stelen en stronken van groente weg. De steeltjes van champignons zijn bijvoorbeeld net zo lekker als de hoedjes. Verwijder zo nodig de aarde van de steeltjes, of snij het onderste stukje eraf. Ook bij broccoli is de steel goed eetbaar, snij daarbij alleen de taaie buitenkant en het onderste gedeelte van de stronk af. De rest kun je prima gebruiken.