Vroeger en nu: over eten bewaren en besparen

eten-bewaren-en-besparen thumbnail

Vroeger deed men er alles aan om geen eten te verspillen, simpelweg omdat er niet voldoende voedsel was. Dat geldt zeker voor mensen die de oorlog meemaakten. In deze tijd is er gelukkig voldoende eten en drinken. Tóch gaan we ook nu steeds zuiniger om met eten. Dat heeft tegenwoordig alleen een andere reden: het is duurzamer. Daarom zetten wij de bewaar- en bespaartips van vroeger en nu voor je op een rij. 

Oud brood verwerken

Oud brood is minder lekker dan vers brood, maar weggooien is zonde. Vroeger maakte je er misschien broodpap of wentelteefjes van. Tegenwoordig eindigt een oude boterham vaker als geroosterd broodje of als tosti.

Dun schillen, minder verspillen

Hoe dunner je de aardappelen schilt, hoe minder je verspilt. Ze zijn trouwens ook met schil prima eetbaar. De schillen van wortels zijn goed te verwerken in een soep en appelschillen zijn geschikt om heerlijke appelchips van te maken.

Bij foto
Bij foto

Wel / geen houdbaarheidsdatum

Er is een groot verschil tussen de houdbaarheidsdatum op verse producten (TGT) en die op langer houdbare producten (THT). Steeds vaker staat er op langer houdbare producten geen houdbaarheidsdatum. Bederven kunnen deze producten vaak niet. Alleen kan de kwaliteit na een bepaalde datum wat achteruit gaan. Het is daarom belangrijk om altijd goed te ruiken. Producten die niet goed meer ruiken, kun je beter wel weggooien.

Wecken

Heeft jouw (groot)moeder vroeger ook groente en fruit geweckt om het langer houdbaar te maken? Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Toch neemt de populariteit van zelf producten fermenteren toe.

Groente van het seizoen

Sperziebonen uit Kenia of peultjes uit Mozambique, dat was vroeger ondenkbaar. Toen at je de groente van het seizoen. Tegenwoordig is er volop keuze, maar kiezen steeds meer mensen toch weer voor seizoensproducten.

Minder vlees

Vroeger hadden een heleboel mensen niet genoeg geld om iedere dag veel te eten. En vlees was in die tijd echt een luxeproduct. Tegenwoordig eten ook steeds meer mensen geen vlees of kiezen zij ervoor om niet iedere dag vlees te eten. Dat heeft meestal niet met geld te maken, maar is vooral een duurzame keuze.

Benieuwd naar vegetarische opties bij Aan Tafel?

Bekijk ook