“Als gasten het proeven, zijn ze meteen verkocht”

Bewoners van Catharinahof in Grave kijken reikhalzend uit naar het jaarlijkse kerstdiner in het restaurant van hun zorginstelling. Tijdens de feestdagen heeft chefkok Wil van der Linden namelijk iets heel bijzonders voor zijn gasten in petto. Om hen eens extra te verwennen, bereidt hij de kerstgerechten niet in een gewone pan, maar op een klassieke waterbadgrill.

De waterbadgrill is een open elektrisch grillelement dat boven een bak met water hangt. Tijdens het grillen verdampt het water onder de grill. Daardoor ontstaat er als het ware een kolom vochtige lucht die de gerechten op de grill verwarmt. Volgens Wil heeft die bijzondere bereidingswijze veel voordelen: “Door de stijging van de vochtige lucht, drogen producten op de grill veel minder snel uit. Bovendien zorgt de hoge hittegraad ervoor dat het vlees snel dicht brandt. Verder kun je eenvoudig kruiden aan het water in de onderliggende bak toevoegen. En diezelfde bak zorgt ervoor dat vlees- en groentesappen goed bewaard blijven.”

"Wat we ze precies gaan voorschotelen, mag ik nog niet verklappen"

Kerstmenu

Samen met onze Verspartners heeft Wil al tijdens de zomer nagedacht over de samenstelling van een kerstmenu voor de bewoners van Catharinahof. “Wat we ze precies gaan voorschotelen, mag ik nog niet verklappen”, vertelt Wil. “Maar één ding is zeker: we gebruiken de waterbadgrill om de kerstgerechten te bereiden. Daarmee creëren we een heel speciale smaakbeleving. Stiekem zijn er maar weinig mensen die deze grillsmaak ooit geproefd hebben. Maar ik weet uit ervaring: iedereen die de grillgerechten van de waterbadgrill proeft, is meteen verkocht.”

Unieke grillsmaak

De waterbadgrill is een klassiek keukenapparaat. In veel horecakeukens heeft het grilltoestel een vaste plek, maar in de keukens van zorginstellingen meestal niet. En dat is zonde, vindt Wil: “Met de waterbadgrill geef je vlees en groenten echt een unieke smaak. Natuurlijk moet je wel even weten hoe je de grill precies gebruikt. Maar het is echt niet zo lastig als veel mensen denken.
Ik zou zeggen: ga het gewoon eens proberen. Je zult er geen spijt van krijgen!”