Eet smakelijk zónder zout!

Iedere maand geeft onze culinair coach Marlot tips om het bereiden van maaltijden makkelijker én gezonder te maken. Ben je benieuwd hoe je eten op smaak kunt brengen zonder de toevoeging van zout? Lees dan hier haar beste tips!

1. Geen pakjes en zakjes

Nasi goreng zonder zakje, kan dat? Ja natuurlijk! Je hebt geen kant-en-klare zakjes en pakjes nodig om een saus of soep te maken. Gebruik in de nasi verse gember, knoflook en koriander. Als je dan ook nog naar smaak wat kurkuma en komijn toevoegt, heb je een heerlijke maaltijd. Vers en zelfgemaakt!

2. Verse (zelfgekweekte) kruiden

Verse kruiden zijn enorm smaakvol en kunnen echt het verschil maken. Hoe verser, hoe beter! Daarom is het lekker (en leuk) om zelf kruiden te kweken, buiten of op de vensterbank. Met verse smaakmakers als basilicum en rozemarijn heb je geen zout meer nodig. 

3. Specerijen met pit

Mijn geheime ingrediënt: om maaltijden echt een lekkere smaak te geven gebruik ik specerijen zoals nootmuskaat, gember, peper en kruidnagel. Denk hierbij aan een ovenschotel met nootmuskaat en kruidnagel of een curry met gember. Deze specerijen zorgen voor een echte smaakexplosie.

4. Lekker fris citrusfruit

Citrusvruchten zoals sinaasappel, citroen en limoen zijn frisse smaakmakers en gaan goed samen met hartige smaken. Tip: gebruik ook de schil door deze te raspen. Wel eerst het fruit even goed boenen natuurlijk.

5. Zoute boel

Zonder dat we het weten krijgen we behoorlijk wat zout binnen. Check daarom de verpakking op hoeveel zout een product bevat. Zo kan er ook zout zitten in kruidenmixen en blikvoeding. Hoe minder je kiest voor kant-en-klare producten, hoe minder je onbedoeld zout binnenkrijgt.

6. Geef het de tijd

Minder zout eten is een kwestie van wennen. Voeg je langzaamaan steeds minder zout toe en kook je over een langere periode met minder zout (of liever nog zoutloos), dan wennen de bewoners daar vanzelf aan.