Zo laat je bewoners voldoende drinken

Bij zomerse temperaturen is het extra belangrijk dat de bewoners (en jijzelf natuurlijk) voldoende drinken. Hierdoor blijven de vochtbalans en de lichaamstemperatuur namelijk op pijl. Wat kun je allemaal doen om de bewoners tijdens de warme zomerdagen goed gehydrateerd te houden? Onze culinair coach Marlot geeft haar negen beste tips!

1. Pimp het water

Water is natuurlijk de perfecte dorstlesser. Maar van de hele dag door water drinken, kun je best flauw worden. Voeg daarom eens een smaakje toe aan het water. Dat kan heel goed met fruit, zoals citroen, limoen en aardbeien, of met komkommer. Het water krijgt hierdoor een verfrissende smaak en ziet er ook nog eens vrolijk en aantrekkelijk uit.

2. Ga voor variatie in het drinken

Zorg voor veel variatie in het drinken: thee in verschillende smaken, koffie, vruchtensappen en mineraalwater. Maak het aanbod goed zichtbaar door dit bijvoorbeeld op tafel te zetten. Zo worden de bewoners er ook bewust van dat zij goed moeten drinken en kunnen zij genieten van een drankje naar keuze.

3. Gebruik grote drinkglazen

Serveer de drankjes in grote glazen. Dit is makkelijk en zorgt ervoor dat de bewoners meer drinken. Tip: Serveer het drankje met een leuk rietje. Je zult zien dat de bewoners hun glas sneller leegdrinken.

4. Kies voor kleur in het drinken

Vervang een glas water eens voor fruitsap met mineraalwater. Serveer het drankje met een schijfje sinaasappel of citroen en een vrolijk rietje. Een kleurrijk drankje nodigt meer uit tot drinken.

5. Maak zelf waterijs

Waterijs kun je natuurlijk kopen, maar het is veel leuker om dit samen met de bewoners te maken. De combinatie van aardbei en citroen is bijvoorbeeld heel fris. En met zo’n zelfgemaakt waterijsje krijgen de bewoners op een lekkere en verkoelende manier vocht binnen.

6. Neem de tijd om te drinken

Probeer elke dag op verschillende momenten de tijd te nemen om met elkaar een glas water, thee, koffie of vruchtensap te drinken. Zo creëer je een gezellig moment en drinken de bewoners (onbewust) meer.

7. Maak de persoonlijke favoriet

Vraag aan alle bewoners wat hun favoriete (alcoholvrije) drankje is. Maak vervolgens iedere dag als een ware bartender de persoonlijke favoriet van één van de bewoners.

8. Vergeet niet voldoende te drinken tijdens de lunch

Verschillende voedingsmiddelen zijn eveneens rijk aan vocht. Als lunch kun je bijvoorbeeld een watermeloensalade met munt serveren of een salade met ijsbergsla en radijs. Ook kun je kiezen uit verschillende tussendoortjes. Komkommer, paprika, tomaatjes, babywortels en aardbeien, zijn smakelijke vochtbronnetjes.

9. Kies een vast moment om te drinken

Bied de bewoners elke dag op vaste momenten een glas water aan. Hoe meer dit een gewoonte is, hoe makkelijker het gaat. Bij het opstaan, bij een kop koffie, bij het innemen van de medicijnen, bij de maaltijd, een glas water is altijd goed!