Fingerfood: zo start je ermee!

zo-start-je-met-fingerfood thumbnail

Fingerfood is een welbekende term in de zorg. Inmiddels weten we dat eten met de handen voor sommige bewoners een uitkomst is. Zij hebben meer regie over wat zij eten en drinken en kunnen zo weer meer ervan genieten. Als zorgmedewerker wil je hier natuurlijk zoveel mogelijk aan bijdragen. Wij helpen je graag op weg met dit stappenplan voor fingerfood.  

De voordelen van fingerfood

Als eten met bestek niet meer gaat, is fingerfood een goed alternatief. Een bewoner houdt zo de regie over het eten, door zelf het tempo te bepalen en niet afhankelijk te zijn van hulp. Dit geeft hem of haar meer plezier in eten en is minder onrustig. En dat is goed nieuws, want bewoners eten hierdoor grotere porties en lopen dus minder risico op ongewenst gewichtsverlies.

Stappenplan fingerfood

1. Bepaal hoe sterk iemand beperkt is in de motoriek

Bepaal samen met je collega’s of fingerfood een oplossing is voor een bewoner. Is iemand nog in staat om zelf te eten? Kan hij of zij nog goed kauwen en slikken? Herkent hij of zij bestek niet meer? Dan kan fingerfood een goede oplossing zijn.

2. Vraag wat een bewoner graag eet

Zorg dat je een bewoner aanbiedt wat hij of zij graag eet. Veel voedingsmiddelen zijn geschikt als fingerfood. Zo kunnen gekookte spruitjes of aardappelen prima met de handen worden gegeten. Tip: maak samen een lijst met voedingsmiddelen die een bewoner lekker vindt én die geschikt zijn om als fingerfood te eten.

3. Doe het samen

Kiezen voor fingerfood doe je samen. Het is namelijk best even wennen als de bewoners met hun handen gaan eten. Betrek daarom ook altijd familieleden bij de keuze voor fingerfood.

4. Zorg voor de juiste structuur

De structuur is bepalend voor het wel of niet slagen van fingerfood. Deze hangt af van hoe goed de bewoner nog kan kauwen en slikken. Gemalen maaltijden met de handen eten gaat niet. Een vloeibare maaltijd kan in een beker met een rietje, zodat de bewoner zelf kan bepalen hoeveel hij of zij eet.

5. Meet de temperatuur

Bij fingerfood is de temperatuur heel belangrijk. Je wilt natuurlijk voorkomen dat de bewoners te warm eten met hun handen moeten oppakken. Let hier dus goed op en check de temperatuur van het eten met een vleesthermometer. Zorg ervoor dat het eten niet warmer is dan 40 graden.

6. Mooi serveren

Besteed aandacht aan het presenteren van de maaltijd. Het oog wil ook wat. Ook als je met je handen eet! Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Check dan de serveertips van Marlot.

7. Evalueer

Observeer de bewoners bij het eten van fingerfood. Wat gaat goed en wat kan beter? Op basis hiervan kun je de lijst met fingerfood per bewoner aanpassen of aanvullen.

 

Wat kun je goed serveren in de vorm van fingerfood? 

Wij geven je graag wat inspiratie.

Fingerfood als ontbijt:

Belegde boterham in stukjes

Ontbijtkoek in stukjes

Belegd beschuit in stukjes

Tussendoor:

In stukjes gesneden appel, sinaasappel, banaan

Aardbei, druiven of bessen

In stukjes gesneden cake of eierkoek

Mueslireep in stukjes

Tussendoor hartig:

Snoepgroente

Augurkjes

Fingerfood als lunch:

Omelet in stukjes

Haring in stukjes

Pannenkoeken in stukjes

Warme maaltijd:

Kleine gehaktballetjes

Vlees(vervanger) of vis in stukjes

Quiche

Gekookte groente zoals wortels, sperziebonen, bloemkool, broccoli of champignons

Aardappel in stukjes, krieltjes of röstirondjes

Bekijk ook