SUP-richtlijnen & duurzame disposables

sup-richtlijnen-duurzame-disposables thumbnail

Alles over de SUP-richtlijn, disposables en duurzame alternatieven in de zorg.

1 juli 2023: Heffing voor de consument

Waarschijnlijk gebruik jij ze ook: voedselverpakkingen en wegwerpbekers van plastic of met een plastic coating. Per 1 juli 2023 mag je deze niet meer gratis verstrekken bij bezorging of voor onderweg. Dat geldt dus voor dat kartonnen koffiebekertje en die warmtebestendige maaltijdbak.

Ga vooral na of jouw disposables en je voorverpakte producten plastic bevatten of van plastic zijn. Want dan is een heffing verplicht. Bovendien ben je, als verstrekker, verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meebrengen van een eigen verpakking toe te staan.

 

1 januari 2024: Verbod op SUP ter plaatse

Per 1 januari 2024 gaat de SUP-wetgeving nog een stapje verder. Dan geldt er een geheel verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie op locatie. Dus op evenementen en in de horeca wordt het gebruik van single-use-plastic in de ban gedaan. In de snackbar, de kantine, op een festival, maar ook op kantoor wordt hergebruik de norm. We helpen je graag verder om te voldoen aan de eisen van de nieuwe SUP-richtlijn. In dit blog van Sligro Food Group geven we je 7 tips om je voor te bereiden.

 

Uitzondering voor zorginstellingen

Vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften mogen zorginstellingen en gesloten inrichtingen wel wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten blijven gebruiken. De uitzondering bij zorginstellingen geldt alleen voor patiëntenzorg, zoals de zorgafdeling, polikliniek of gemeenschappelijke woonruimtes. Voor openbare ruimtes geldt deze uitzondering niet. Denk aan een bezoekersrestaurant. Meer informatie vind je hier.

 

Plastic cupjes

Ook voorverpakte etenswaren zonder bereiding en portieverpakkingen vallen onder deze SUP-richtlijn. Vergeet daarom de melkcupjes, boterkuipjes en appelmoesbakjes niet. Er is een grote kans dat je gebruik maakt van  deze zogeheten ‘mono-verpakkingen’. Bijvoorbeeld tijdens het ontbijt of de lunch. Binnen dit assortiment gaat er een hoop veranderen. Per fabrikant wisselen de alternatieven: fabrikanten zijn namelijk ook nog volop bezig met het ontwikkelen en zoeken naar een passende oplossing voor de nieuwe SUP-wetgeving. Hieronder geven we je een korte samenvatting over de laatste ontwikkelingen:

  • De plastic cups van Ruijter zullen volledig uit het assortiment gaan. Alternatieven zijn o.a. mini jars (kleine glazen potjes), dispensers en/of sticks. Deze alternatieven zijn beschikbaar vanaf 1-1-2024.
  • De plastic cups van Van Oordt (bijvoorbeeld appelstroop, hazelnootpasta, e.d.) gaan ook uit het assortiment. Van Oordt verwacht het alternatief assortiment rond april 2024 op de markt te brengen.
  • Nog onbekend is of Unilever de cupjes Calvé Pindakaas en Unox pathé gaat vervangen.
  • De cups van Hero zijn van aluminium en blijven voorlopig beschikbaar, gezien deze buiten de SUP wetgeving vallen.
  • Dit geldt ook voor de cups van Gourmet Pathé.
  • Overige merken zoals Menz & Gasser blijven vooralsnog beschikbaar in onze shop.

Het duurzame assortiment: Verkrijgbaar bij Aan Tafel in de categorie Koken, tafelen en non-food.

 

Bekijk hieronder ons assortiment duurzame disposables.

Ontdek welke verpakkingen een heffing aan jouw klant verplichten en welke een ideaal alternatief zijn. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de nieuwe wetgeving.

Verantwoord karton: Gecertificeerd met het FSC-keurmerk en dus gemaakt van papier uit verantwoord bosbeheer.

Onze kartonnen disposables zijn een uitstekend alternatief voor foam en plastic. De toepassingen zijn uitgebreid: Het Take Dis kartonassortiment heeft bekers voor koffie, ijs, milkshake, soep of salade. Voor je maaltijden hebben we bakken (met deksels) en borden. Een deel van ons assortiment kartonnen disposables zijn voorzien van een plastic coating. Bij het gebruik van deze verpakkingen voor bezorging of to-go, is een heffing verplicht.

Bekijk hier het assortiment van Aan Tafel

duurzame disposables karton zorg
sup richtlijn zorg disposables suikerriet

Disposables van suikerriet: smaakneutraal en stevig

Het restproduct van suiker, de suikerrietstengels, wordt gebruikt voor de productie van suikerriet disposables.

Sterk materiaal met een natuurlijke uitstraling. Suikerriet is een prettig alternatief voor plastic disposables. Het is olie- en vochtbestendig en bovendien smaakneutraal. Warme gerechten en dranken zijn hier prima in te serveren; het suikerriet mag in de oven en magnetron tot 100 °C. Ook heel praktisch; suikerriet is geschikt voor de diepvries. Van salades tot schotels, een hamburger of een complete lunch: ons assortiment disposables van suikerriet biedt producten voor uiteenlopend gebruik.

Bekijk hier het assortiment van Aan Tafel

Palmblad disposables: bijzonder en veelzijdig

Natuurlijk gevallen palmbladeren zijn de grondstof voor deze disposables.

Omdat geen twee palmbladeren hetzelfde zijn, heb je met palmblad een bijzonder product in handen. Palmblad is prettig om mee te werken. Het is smaakneutraal en olie- en vochtbestendig. Het is geschikt voor de diepvries en mag in de oven en magnetron met temperaturen tot wel 200°C. Na gebruik gaat het gewoon bij het GFT-afval, want deze producten zijn volledig composteerbaar. Ideaal dus voor een feestelijk hapje of op een buffet. Uniek en toch verfijnd: palmblad disposables hebben we in diverse vormen in ons assortiment.

Bekijk hier het assortiment van Aan Tafel

palmblad sup richtlijn zorg disposables
duurzaam hout sup richtlijn disposables zorg

Duurzame disposables van verantwoord hout

Berken- en vurenhout uit verantwoord bosbeheer zijn de basis voor onze houten disposables.

Onze houten disposables zijn volledig composteerbaar en dus een verantwoorde keuze. Hout heeft een ambachtelijke uitstraling en toch is de aanblik fris. Deze houten disposables zijn olie- en vochtbestendig. Daarnaast mogen ze in de diepvries en in de oven en magnetron tot 100°C. Veelzijdig in gebruik: van een bourgondisch buffet tot het uitserveren van een culinair hapje. Het assortiment houten disposables is dan ook variabel. Borden, bootjes, bestek, prikkers en roerstaafjes vind je hieronder terug.

Bekijk hier het assortiment van Aan Tafel

Papier is een prima alternatief

Papieren disposables van FSC® gecertificeerd papier.

Het papier voor deze disposables is afkomstig uit verantwoord bosbeheer. Dat maakt het een prima alternatief voor plastic. Bestek en rietjes, maar ook kleine cupjes behoren tot ons papieren assortiment.

Bekijk hier het assortiment van Aan Tafel

papier alternatief disposables zorg sup-richtlijn
bamboe alternatief SUP-richtlijn in de zorg disposables wetgeving

Bamboe: composteerbaar en solide

Disposables van bamboe zijn verfijnd, veelzijdig en stevig.

Bamboe is de snelst groeiende plantensoort ter wereld. Ideaal als materiaal voor disposables. Bovendien is bamboe ontzettend sterk en veelzijdig. Het is volledig composteerbaar en het past dus prima in een duurzaam assortiment. Geschikt voor uiteenlopende temperaturen: je kunt het invriezen en verwarmen tot 200°C.  Flinterdunne puntzakjes, diverse prikkers en bestek zijn perfect voor verfijnde hapjes. Smaakneutraal en bestand tegen vet en vocht. Perfect voor fingerfood, maar dan zonder vieze vingers.

Bekijk hier het assortiment van Aan Tafel

SUP-richtlijn: veelgestelde vragen

Wat houdt de SUP-richtlijn ook alweer in?

SUP staat voor Single Use Plastics. De enorme hoeveelheid wegwerpplastic heeft een flinke impact op het milieu. Wegwerp moet langzaam maar zeker plaats gaan maken voor hergebruik. Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 een richtlijn opgesteld om de plastic afvalberg te verminderen. Deze richtlijn gaat in 2023 een nieuwe fase in met meerdere vervolgstappen. De nieuwe regelgeving heeft betrekking op wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic of met een plastic coating. In de vervolgstappen wordt er onderscheid gemaakt in consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen en consumptie ter plaatse.

Wat is de nieuwe regelgeving vanaf 1 juli 2023?

Voedsel en dranken voor onderweg mogen niet meer verstrekt worden in gratis wegwerpverpakkingen van plastic of met een plastic bestanddeel. Dat geldt voor kartonnen koffiebekers en bakjes met een coating, maar ook portieverpakkingen en etenswaren die zijn voorverpakt in plastic en geen bereiding nodig hebben. Als ondernemer moet je daarvoor een heffing vragen aan je klanten. Richtbedragen variëren van €0,05 tot €0,50, maar dit tarief mag je zelf bepalen. Naast deze heffing ben je verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meenemen van een verpakking of beker door de klant toe te staan. Denk daarbij aan een statiegeldsysteem of het ‘bring your own’ principe.

Wat wordt de nieuwe regelgeving vanaf 1 januari 2024?

Per 1 januari 2024 komt er een verbod op plastic disposables voor consumptie ter plaatse. Daar vallen ook de kartonnen materialen met een plastic coating onder. Tenzij de plastic disposables ter plaatse worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Tevens geldt het verbod voor consumptie ter plaatse ook op voorverpakte producten zoals melkcups en boterkuipjes. Herbruikbare alternatieven, zoals servies en afwasbare kunststof bekers worden gestimuleerd. Net zoals het opzetten van een statiegeldsysteem.

Zijn er uitzonderingen voor zorginstellingen?

Voor zorginstellingen en gevangenissen wordt een uitzondering gemaakt ten aanzien van de bovengenoemde maatregelen. Dit heeft als reden dat hier vanwege kruisbesmettingen, hygiëne en veiligheid het gebruik van wegwerpbekers en voedselverpakkingen meestal onvermijdelijk is. Publieke ruimtes binnen zorginstellingen, zoals openbare restaurants, vallen wel onder de maatregelen. Lees hier meer.

Mag ik kartonnen koffiebekers met plastic coating blijven gebruiken?

Ja, het gebruik is nog toegestaan. Je mag deze alleen per 1 juli 2023 niet meer gratis verstrekken als het gaat om afhalen, bezorgen of consumptie onderweg. Per 1 januari 2024 mag je deze verpakkingen niet meer verstrekken voor consumptie ter plaatse.

Welk bedrag moet ik vragen voor disposables van plastic of met een plastic coating?

Er is geen wettelijk vastgesteld bedrag. Er zijn wel richtbedragen opgesteld. Bijvoorbeeld €0,05 voor een portieverpakking en voor een beker €0,25. Voor een maaltijdverpakking €0,50. Als zorginstelling of horeca ondernemer ben je vrij om dit tarief zelf te bepalen. Je moet het bedrag wel afzonderlijk op de kassabon vermelden.

Vallen zakjes en wikkels van plastic ook binnen de nieuwe wetgeving?

Nee. Deze specifieke regels zijn van toepassing op drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.

Mijn vraag staat er niet tussen, waar kan ik antwoord krijgen?

De SUP-richtlijn is uitgebreid en op sommige vlakken complex. Wij proberen alles zo duidelijk mogelijk uit te leggen.  Heb je toch niet gevonden wat je zocht? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. Gaat je vraag specifiek over ons assortiment, neem dan gerust contact op met je accountmanager of bel onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

 

Bekijk ook