Stoofschotel

stoofschotel-met-limburgs-zuurvlees thumbnail

Een goed gevulde schotel die je dampend op tafel zet. Dát is het echte winterse gevoel. Gelukkig is er van stoofschotels altijd meer dan genoeg want deze winterklassieker is om van te smullen!

Aan de slag

Snijd de runderlappen in grove stukken en bestrooi met zout en peper.

Meng in een kom de azijn met 50 ml water en schep de laurier, kruidnagels en het vlees erdoor. Zet het vlees afgedekt minimaal 12 uur in de koelkast.

Pel de uien en snijd in ringen. Haal het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.

Verhit boter in een braadpan en bak de uienringen bruin. Voeg het vlees toe en braad rondom bruin. Voeg de chocolade, de appelstroop, vijfkruidenpoeder en de helft van de marinade aan het vlees toe en laat het geheel met deksel op de pan circa 3 uur stoven op een laag vuurtje, roer af en toe door. Het vlees moet zo gaar zijn dat het uit elkaar valt.

Maak ondertussen de pastinaakpuree en de groenten. Schil de aardappels en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook de aardappels met de pastinaak in water en zout in 20 minuten gaar. Stamp de aardappels met de pastinaak, een deel van het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree.

Breng een pan met water en zout aan de kook. Maak de bladeren van de groene kool los van de stronk. Steek met een mooie steker mooie cirkels uit de koolbladeren. Heb je geen steker, verwijder de grove nerf en snijd de rest in grove stukken. Laat de zilveruitjes uitlekken en schil de bospeen. Kook de kool en bospeen beetgaar, giet af en spoel koud af.

Smelt een beetje boter in de pan en kleur de zilveruitjes licht aan. Schep vervolgens de overige groenten in de pan en breng op smaak met peper en zout. Serveer de groenekoolbladeren onder in een schaaltje en leg daarop de bospeen en zilveruitjes.

Opmaaktip: Schep met behulp van een bakring wat pastinaakstamp op een bord en leg op de puree wat stukjes rundvlees. Schenk over het vlees wat chocoladesaus. Schik de groenten mooi om het vlees en de stamp en serveer.

Deze ingredïenten meteen in huis?

Bekijk ook