Stappenplan voor een slimme voorraadkast

Ken je dat? De voorraadkast is een grote rommel, waarin je nauwelijks iets kunt terugvinden? Zonde! Want een slimme voorraadkast kan geld en tijd besparen. Het geeft je een beter beeld van je voorraad en voorkomt dus voedselverspilling. Bovendien kun je sneller en efficiënter een boodschappenlijst maken als je niet de hele voorraadkast hoeft te doorzoeken. Check daarom dit handige stappenplan en deel eenvoudig een slimme voorraadkast in.

Stap 1: Haal alles uit de kast

Je moet er misschien niet aan denken, toch is het ‘t beste om de hele inhoud van je voorraadkast tevoorschijn te halen en uit te stallen. Zo gaat alles al een keer door je handen en dat helpt bij het vormen van een beeld van je voorraad. Ook zie je in 1 oogopslag om hoeveel producten het precies gaat.

Stap 2: Maak logische categorieën

Verdeel je voorraad in logische categorieën. Bijvoorbeeld:

  • groenten, aardappels en fruit
  • blikconserven
  • broodbeleg
  • koffie en thee
  • (fris)dranken
  • rijst en pasta
  • schoonmaakmiddelen
  • toiletartikelen

Let er wel op dat je een overzichtelijk aantal categorieën maakt om het indelen van de voorraadkast eenvoudig te houden.

Stap 3: Kijk kritisch naar de voorraad

Dit is het ideale moment om kritisch naar de voorraad te kijken. Zijn er producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken? Hartstikke zonde natuurlijk, maar gooi deze echt weg. En zitten er producten tussen die je eigenlijk niet (meer) gebruikt? Dan wil je niet dat deze ruimte in je voorraadkast in beslag nemen. Er is vast een goed doel of persoon die je er blij mee kunt maken.

Stap 4: Kies een logische indeling

Je bent nu toe aan het echte werk. Begin voor een logische indeling met de producten die je het vaakst nodig hebt en geef deze een plek op ooghoogte. Het is goed om daarbij te letten op de houdbaarheid, het formaat van de verpakking en hoe vaak je iets gebruikt. Hoe korter houdbaar, hoe kleiner en hoe vaker het gebruik, hoe meer vooraan je deze producten wilt hebben staan.

Stap 5: Houd wat ruimte over

Als het mogelijk is, probeer dan wat ruimte in de voorraadkast over te houden. Op deze manier kun je extra producten inkopen als er bijvoorbeeld een mooie aanbieding is. Ook kun je zo nog steeds alles kwijt als je een keer meer boodschappen nodig hebt. Bijvoorbeeld voor de paaslunch of een festiviteit.

Stap 6: Houd het netjes

Heb je de voorraadkast overzichtelijk en helemaal naar je zin ingedeeld? Dan wil je dit natuurlijk ook zo houden. Het kan betekenen dat je daarvoor soms wat producten moet verplaatsen om een product achteraan neer te kunnen zetten, maar uiteindelijk levert een slimme voorraadkast je vooral veel plezier op.