7 tips voor een blinkende keuken

In de keuken ben je elke dag bezig en moet daardoor ook vaak schoongemaakt worden. We snappen dat dit niet je meest favoriete klusje is. Daar willen we je bij helpen, dus hebben wij een aantal handige schoonmaaktrucs op een rij gezet.

  1. Kalkaanslag, je ontkomt er niet aan. Je hebt geen dure bleekmiddelen nodig om dit schoon te maken. Sterker nog, met een keukenmiddeltje ben je hier zo vanaf. Kalkaanslag in de gootsteen verwijder je heel gemakkelijk met azijn. Het is ook nog eens milieuvriendelijk.

  2. Een vies gasfornuis is bijna onvermijdelijk als je gaat koken. Een microvezeldoekje met afwasmiddel of groene zeep werkt goed om achteraf schoon te maken en laat geen vlekken achter. Heb je ingebrand vuil tussen je gaspitten? Cola is het wondermiddel, laat het 30 minuten intrekken en je hebt een brandschoon gasfornuis.

  3. Citroen is een goed hulpmiddel om nare geurtjes mee te verwijderen uit de oven. Leg bijvoorbeeld citroenpartjes in een hittebestendig bakje met water. Zet het een kwartier in de oven op 200 graden of twee minuten in de magnetron. De onaangename lucht verdwijnt als sneeuw voor de zon. Wil je de oven een grote schoonmaak geven? Smeer de oven in met zuiveringszout en water en laat het een nachtje intrekken. Je kunt het vuil daarna makkelijk verwijderen met een vochtige doek.

  4. Heb je gekookt met gietijzeren pannen? Maak ze schoon met een ruime hoeveelheid zeezout en gebruik een grote halve aardappel als schrobber. Spoel vervolgens af met water en zet je pan een aantal minuten op een laag vuurtje om te laten drogen. Zo voorkom je roestvorming.

  5. Knoflook op een houten snijplank snijden kan voor nare luchtjes zorgen in het hout. De oplossing is een combinatie van zeezout en citroen. Maak de plank schoon met het zout als scrub en met de frisse geur van citroen ruikt het weer fris.

  6. De meest vettige plek van de keuken is de afzuigkap. Deze wordt vaak over het hoofd gezien. Je kunt ‘m heel simpel schoonmaken met olie. Gebruik een microvezeldoekje met daarop een beetje olie en je veegt het zo schoon. Daarna neem je het af met lauw water en je afzuigkap ziet er als nieuw uit.

  7. Filters van de afzuigkap hoor je ook af en toe te reinigen. Een snelle en makkelijke manier is om na de laatste gekookte maaltijd de filters in heet water met afwasmiddel of een vaatwastablet te laten weken. Na een nacht kan je ze zo afspoelen en zijn ze weer heerlijk schoon.