Frisse tips voor de ideale koelkastindeling

Appeltje, eitje toch het indelen van de koelkast? Deur open, boodschappen erin en klaar. Toch is het stiekem niet zo simpel. Er is namelijk wel degelijk een optimale plek voor het bewaren van je groente, zuivelproducten en vlees. En weet je wat ook goed is om rekening mee te houden? Met de menuplanning! Er valt dus vast nog flink wat winst te behalen met de koelkastindeling van jouw zorginstelling. Wij helpen je graag met deze frisse tips!

1. Hoe koud? Zo koud!

Om maar bij het begin te beginnen: de temperatuur van de koelkast. 85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de juiste koelkasttemperatuur is, dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. In de meeste gevallen is de koelkast te warm en dus bederft voedsel sneller. Hoe hoog (of laag eigenlijk) moet de koelkast dan staan? Op 4°C! Ook is het goed om dit regelmatig te checken met een speciale koelkastthermometer. Een volle koelkast heeft invloed op te temperatuur.

2. De menuplanning bepaalt

Een menuplanning helpt je om goed boodschappen te doen en gevarieerd te koken. Dat betekent natuurlijk wel dat de koelkast in één keer helemaal vol zit. Een overzichtelijke indeling zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en er dus aan het eind van de week geen voedsel over de houdbaarheidsdatum blijkt te zijn. Laat de maaltijden met de kortst houdbare ingrediënten het eerst op je menuplanning staan en plaats deze producten vooraan op de plank of bovenop in de la van de koelkast.

Tip: heb je een gerecht met voorgesneden groenten op het menu staan? Maak dit dan als eerste. Voorgesneden groente is namelijk minder lang houdbaar. Zo voorkom je dat deze groenten blijven liggen en niet goed meer zijn op het moment dat je ze wilt gebruiken.

3. Houd rekening met de data: TGT en THT

Op verpakkingen staat altijd een TGT- of een THT-datum en deze zegt iets over de houdbaarheid van een product.

  • TGT staat voor Te Gebruiken Tot. Deze datum vind je op producten die je maar kort kunt bewaren. De TGT-datum geeft de laatste dag aan, waarop je het product veilig kunt eten of drinken.
  • THT staat voor Tenminste Houdbaar Tot. Deze datum staat op producten die je lang(er) kunt bewaren. Na de THT-datum wordt de kwaliteit misschien wat minder, maar in principe kun je het product nog veilig gebruiken.

Het is dus goed om bij het opruimen van de boodschappen rekening te houden met de TGT- en THT-datum. Plaats de producten met een TGT-datum zoveel mogelijk vooraan of bovenop in de koelkast.

4. Snel weer in de koelkast

De bacteriën op producten groeien buiten de koelkast sneller. Plaats de producten daarom na gebruik direct weer in de koelkast. Heb je bijvoorbeeld melk ingeschonken? Laat deze dan liever niet op tafel staan, maar zet het pak direct terug in de koelkast. Goed om te weten: staat een product langer dan 2 uur buiten de koelkast, dan kun je dit beter niet meer eten of drinken.

5. Eerst afkoelen, dan koelen

Heb je een kliekje van een lekkere maaltijd over? Zonde om weg te gooien natuurlijk! Je kunt het kliekje de volgende dag bijvoorbeeld als lunch serveren. Laat het eerst goed afkoelen, voordat je het in de koelkast zet. Anders stijgt de koelkasttemperatuur en kan de inhoud sneller bederven.