Om maar bij het begin te beginnen: de temperatuur van de koelkast. 85% van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de juiste koelkasttemperatuur is, dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. In de meeste gevallen is de koelkast te warm en dus bederft voedsel sneller. Hoe hoog (of laag eigenlijk) moet de koelkast dan staan? Op 4°C! Ook is het goed om dit regelmatig te checken met een speciale koelkastthermometer. Een volle koelkast heeft invloed op te temperatuur.
Een menuplanning helpt je om goed boodschappen te doen en gevarieerd te koken. Dat betekent natuurlijk wel dat de koelkast in één keer helemaal vol zit. Een overzichtelijke indeling zorgt ervoor dat je niets over het hoofd ziet en er dus aan het eind van de week geen voedsel over de houdbaarheidsdatum blijkt te zijn. Laat de maaltijden met de kortst houdbare ingrediënten het eerst op je menuplanning staan en plaats deze producten vooraan op de plank of bovenop in de la van de koelkast.
Tip: heb je een gerecht met voorgesneden groenten op het menu staan? Maak dit dan als eerste. Voorgesneden groente is namelijk minder lang houdbaar. Zo voorkom je dat deze groenten blijven liggen en niet goed meer zijn op het moment dat je ze wilt gebruiken.
Op verpakkingen staat altijd een TGT- of een THT-datum en deze zegt iets over de houdbaarheid van een product.
Het is dus goed om bij het opruimen van de boodschappen rekening te houden met de TGT- en THT-datum. Plaats de producten met een TGT-datum zoveel mogelijk vooraan of bovenop in de koelkast.
De bacteriën op producten groeien buiten de koelkast sneller. Plaats de producten daarom na gebruik direct weer in de koelkast. Heb je bijvoorbeeld melk ingeschonken? Laat deze dan liever niet op tafel staan, maar zet het pak direct terug in de koelkast. Goed om te weten: staat een product langer dan 2 uur buiten de koelkast, dan kun je dit beter niet meer eten of drinken.
Heb je een kliekje van een lekkere maaltijd over? Zonde om weg te gooien natuurlijk! Je kunt het kliekje de volgende dag bijvoorbeeld als lunch serveren. Laat het eerst goed afkoelen, voordat je het in de koelkast zet. Anders stijgt de koelkasttemperatuur en kan de inhoud sneller bederven.