Zo kies je voor lekker én gezond voor de bewoners!

Het is weer tijd voor de tips van culinair coach Marlot!  Gezonde keuzes maken in eten en drinken is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Bovendien is voor jezelf kiezen één ding, maar voor een ander …   Jij zorgt voor het eten en drinken van de bewoners. En zoveel mensen, zoveel (dieet)wensen. Een flinke uitdaging dus! We helpen je graag op weg met deze 7 tips. Zo kun jij de lekkerste en gezondste keuzes maken voor de bewoners.

1. Volkoren = voedingsstoffen

In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Volkorenbrood is een betere keuze dan witbrood, omdat daarin meer vezels zitten. En het is niet moeilijk om de juiste producten te kiezen. De term ‘volkoren’ is namelijk wettelijk vastgelegd. Staat dat op de verpakking, dan weet je dat je goed zit. Naast volkorenbrood kun je ook kiezen voor volkorenpasta en zilvervliesrijst. En wist je dat er ook volkorencouscous bestaat? Allemaal lekkere producten, die rijk aan voedingsstoffen zijn.

2. Gek met groente

Nederlanders eten gemiddeld 131 gram groente per dag. En dat terwijl het advies is om bijna het dubbele (250 gram) te eten. Het is erg moeilijk om   die hoeveelheid groente tijdens de warme maaltijd binnen te krijgen. Gelukkig smaakt groente de hele dag goed: als tussendoortje of bij de lunch. Zet bijvoorbeeld een schaaltje paprika of cherrytomaatjes neer. Of doe eens gek en maak een ontbijtsmoothie met spinazie, yoghurt en banaan. Verrassend lekker!

3. Zuivel voor het slapen

Melk en melkproducten zijn van nature rijk aan  eiwitten.  Deze bouwstoffen dragen bij aan het behoud van de spiermassa. Voor de bewoners is het belangrijk om iedere dag 4 porties zuivel binnen te krijgen. Gelukkig valt er veel te kiezen: een beker (karne)melk, een portie vruchtenyoghurt, kaas uit het vuistje. En weet je wat helemaal goed is? Om de bewoners voor het slapen gaan zuivel aan te bieden, een portie kwark bijvoorbeeld. Dit zorgt gedurende de nacht voor extra eiwitten voor de spieren.

4. Genieten van noten

Noten staan in de Schijf van Vijf, omdat ze bomvol gezonde vetten zitten. Een lekker en gezond tussendoortje dus. Heeft een bewoner kauw- en/of slikproblemen? Kies dan voor notenpasta op brood of op een cracker. Overdrijf het alleen niet met de noten. Ze zijn dan wel gezond, maar bevatten ook behoorlijk wat calorieën. Zo kun je ongemerkt veel energie binnenkrijgen. Als je het bij een handje noten per dag houdt, kun je de bewoners er verantwoord van laten genieten. Voor sommige bewoners is het juist wel goed om wat extra energie en eiwitten binnen te krijgen. Tip: bespreek met de diëtist of extra tussendoortjes, zoals noten, geschikt zijn.

5. Vast fruitmoment

Fruit bevat veel vitaminesen mineralen en is heerlijk tussendoor. Varieer daarom volop en kies bij voorkeur voor  fruit van het seizoen.  Creëer bovendien een vast fruitmoment en maak dit onderdeel van de dagelijkse routine. Zo zorg je ervoor dat de bewoners elke dag hun vitamineportie krijgen.

6. Timing is everything!

Om ervoor te zorgen dat de bewoners elke dag voldoende van alle voedingsstoffen binnenkrijgen is een dagplanning belangrijk. Zorg daarbij voor een goede timing, zodat er voldoende tijd tussen de maaltijden en de tussendoortjes zit. Het is natuurlijk hartstikke zonde als de bewoners met een volle maag aan de lunch beginnen, omdat zij kort daarvoor fruit hebben gegeten. Of andersom: dat zij geen schaaltje kwark willen, omdat zij nog vol zitten van de warme maaltijd.

7. Extra aandacht voor drankjes

Zeker nu het weer warmer wordt, is het voor de bewoners belangrijk om voldoende te drinken. Bij de een gaat dat makkelijker dan bij de ander. Het is daarom goed om regelmatig drinken aan te bieden: veel bewoners drinken liever wat vaker een beetje, dan in een keer een groot glas. En het helpt natuurlijk ook als je er wat extra aandacht aan besteedt. Maak bijvoorbeeld water met komkommer, citroen en munt, een versgeperst sapje of een verse gemberthee.