Eet alle kleuren van de regenboog

Volgens de oude Indiaanse geneeskunde was het eten van voedingsmiddelen met verschillende kleuren nodig om gezond te blijven. Tegenwoordig hebben wij in Nederland de Schijf van Vijf. Die heeft weliswaar vakken in verschillende kleuren, maar zegt niets over de kleuren van het eten zelf. Toch is het goed en leuk om wél naar de kleuren van groente en fruit te kijken. Want één ding is zeker: variatie is goed! Hoe kleurrijker, hoe gezonder. Ontdek welke kleuren welke voedingsstoffen bevatten.

Rood

Veel rode groente- en fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Frambozen bevatten ook nog eens vitamine E, K en foliumzuur. En in kersen zit kalium en dat is gunstig voor de bloeddruk. Rode vitaminebommetjes zijn bijvoorbeeld aardbeien, bietjes, tomaten, cranberries, kersen, frambozen, rode paprika’s, watermeloenen en granaatappels.

Oranje

In oranje voedingsmiddelen zit bètacaroteen. Deze provitamine wordt door het lichaam omgezet naar vitamine A. Bètacaroteen geeft oranje groente en fruit hun kleur. Vitamine A wordt ook wel de anti-infectievitamine genoemd, omdat deze vitamine een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Voor een goede weerstand kun je bijvoorbeeld wortels, sinaasappels, zoete aardappels, perziken, nectarines, pompoenen, papaja’s en mandarijnen eten.

Geel

Gele voedingsmiddelen bevatten vitamine C en deze vitamine draagt bij aan een goede weerstand. Ook zijn gele groente- en fruitsoorten een bron van vezels en daarmee goed voor de darmwerking. Kies daarom voor banaan, ananas, gele paprika, citroen of mango.

Groen

Groene groenten zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen. In spinazie zit bijvoorbeeld veel vitamine K en dat ondersteunt de bloedstolling. Groen eten krijgt zijn kleur door bladgroenkorrels. Ga je voor groen, dan heb je veel keuze. Denk bijvoorbeeld aan avocado, broccoli, spinazie, kiwi, boerenkool, groene appel, groene druif, limoen, rucola, asperges, spruitjes, kool, groene paprika, prei en sla.

Paars

Paars wordt ook wel de koning van alle voedselkleuren genoemd. In paarse groente- en fruitsoorten komen namelijk veel verschillende voedingsstoffen voor. In bosbessen zit magnesium en kalium. En aubergine bevat mangaan dat de botten ondersteunt. In paarse voedingsmiddelen zitten bovendien anthocyanen. Deze stoffen kunnen rood kleuren als je er iets zuurs aan toevoegt. Onze koks voegen daarom een scheutje azijn aan de rode kool toe. Daarvan krijgt het die typische mooie paarsrode kleur. Gezonde paarse voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld bosbessen, bramen, pruimen, aubergines, zwarte bessen en rode kool.

Wit

Wit is dan wel geen kleur (van de regenboog), toch zijn deze voedingsmiddelen zeker het vermelden waard. In knoflook zitten verschillende vitamines, zoals vitamine B6. Deze activeert natuurlijke energie in het lichaam. Bloemkool bevat vitamine K en calcium. Samen met vitamine D draagt dit bij aan het behoud van sterke botten. Wil je wit eten, dan kun je denken aan knoflook, ui, bloemkool, koolraap en champignon.