5 verrassende vitaminebommetjes

Voldoende vitamines binnenkrijgen is natuurlijk altijd belangrijk, maar in de wintermaanden helemaal. In deze tijd van het jaar kan de weerstand van de bewoners wel een boost gebruiken. Verschillende vitamines en mineralen kunnen bijdragen tot de normale werking van het immuunsysteem. Bij vitamines denk je waarschijnlijk meteen aan fruit. Logisch! Maar weet je dat er verschillende voedingsmiddelen zijn die vitamines bevatten, waar je het niet zo 1, 2, 3 van zou verwachten? Ontdek deze 5 verrassende vitaminebommetjes en ga met frisse moed de winter in!

1. Wortel

Ken je de opmerking over konijntjes die geen bril dragen, omdat ze veel worteltjes eten? Waar komt dit toch vandaan? Nou dat zit zo: wortelen bevatten bètacaroteen en, als het nodig is, wordt dit in het lichaam omgezet in vitamine A. En dat is de vitamine die conditie van het oog ondersteunt. Daarnaast speelt vitamine A in het immuunsysteem een belangrijke rol. Deze vitamine zorgt namelijk mede voor een goede weerstand. Laat de bewoners dus lekker op verschillende manieren genieten van worteltjes zoals in soep, door een pastasaus of los met een fris dipsausje.

2. Forel

Deze heerlijke, zalmachtige zoetwatervis is een echte traktatie en je kunt er goed mee variëren. Bovendien bevat forel vitamine D. Deze vitamine halen we vooral uit de zon en zit ook in vette vissoorten. Vitamine D heeft een positieve invloed op het immuunsysteem, omdat het bijdraagt tot de normale werking ervan. Af en toe een stukje forel op het menu is dus een echte aanrader!

3. Spinazie

In een smoothie, omelet of bij de avondmaaltijd, spinazie is lekker én past in een gezond en gevarieerd menu. Dat komt doordat spinazie non-heem ijzer of wel plantaardig ijzer bevat. Helaas krijg je niet zoals Popeye enorme spierballen van spinazie, maar het draagt wel bij aan het immuunsysteem. IJzer zorgt namelijk mede voor een goede weerstand. Genoeg reden dus om spinazie regelmatig in je gerechten te verwerken.

4. Rode paprika

Bij vitamine C denk je waarschijnlijk eerder aan sinaasappel dan aan rode paprika. Onterecht, want rode paprika bevat per 100 gram 150 mg vitamine C. Dat is bijna 3 keer zoveel als een sinaasappel die per 100 gram 51 mg bevat. Je kunt rode paprika dus gerust een vitaminebommetje noemen. Vitamine C draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en ondersteunt de afweer. Schotel de bewoners dus maar regelmatig rode paprika voor!

5. Gekookt ei

Wie wordt er nou niet blij van een gekookt ei? Het immuunsysteem vindt het in ieder geval fijn als je af en toe een eitje op het menu zet. Ei bevat namelijk verschillende vitamines en mineralen, waaronder vitamine B12. Deze vitamine heeft diverse functies in het lichaam en bovendien een positieve invloed op het immuunsysteem. Goed om te weten: vitamine B12 kun je alleen uit dierlijke producten halen.