Blijf in beweging!

Bewegen is gezond, zeker als we ouder worden. Dagelijks bewegen is één van de belangrijkste sleutels tot een gezonde levensstijl. Naast fysieke voordelen heeft bewegen ook psychische en sociale voordelen. Bewoners in beweging houden is daarom erg zinvol. Ook kan beweging als een fijne afleiding werken: dus blijf in beweging!

Positieve effecten van bewegen

In beweging blijven is enorm belangrijk, zeker voor ouderen. Het levert namelijk een positieve bijdrage aan de mentale gesteldheid van bewoners.

Om te beginnen heeft bewegen een ontspannend effect op je geest. Het vermindert stress en kan er zelfs voor zorgen dat bewoners er beter door gaan slapen. Bovendien zorgt beweging er ook voor dat spieren en botten sterk blijven. Een fysiek sterker lichaam maakt de kans op vallen kleiner. Heel veel voordelen dus.

Vaste prik

Volgens het Voedingscentrum dienen ouderen minstens 150 minuten per week lichaamsinspanning te hebben, verspreid over diverse dagen. De richtlijn is om minimaal 30 minuten per dag beweging aan te houden. Dit lijkt mee te vallen, maar toch wordt dit dagelijkse portie beweging regelmatig vergeten of niet behaald.

Ook in deze tijd, waar bewoners meer op hun kamer zullen zitten is bewegen extra belangrijk. Prik daarom elke dag een vast moment, samen met de bewoners, om even in beweging te komen. Als vaste routine van de dag wordt het een stuk makkelijker om dagelijkse beweging vol te houden.

Beweegtips

We snappen dat bewegen niet voor iedere bewoner even makkelijk is, maar alle beetjes helpen. We geven je een aantal tips om bewoners in beweging te krijgen én te houden:

  1. Benen heffen: laat een bewoner in de stoel vijf keer elk been optillen.
  2. Armen strekken: zet een kopje koffie net buiten handbereik zodat de armen net iets verder opgetild en gestrekt moeten worden.
  3. Daag iemand uit om vaker uit de stoel op te staan.
  4. Muziek brengt mensen in beweging. Zet een muziekje op en swing zelf een beetje mee.
  5. Zet eens een beweegprogramma aan. Goed voorbeeld doet volgen, mogelijk doen bewoners vanzelf mee.
  6. Laat een bewoner zichzelf zoveel mogelijk aankleden. Het duurt wat langer of de kleding zit misschien niet helemaal zoals het hoort. Maar dat weegt niet op tegen de beweging die een bewoner hierdoor krijgt.

De rol van gezond eten

Naast bewegen is gezond eten natuurlijk ook belangrijk om fit te blijven. Voedingsstoffen zoals calcium (kalk) en vitamine D dragen bij aan het behoud van sterke botten. Verder ondersteunen ook eiwitten de spieren. Voor ouderen is dit extra belangrijk omdat onze botten brozer worden als we ouder worden en spieren daardoor minder sterk.

Naast bewegen als dagelijkse activiteit, zijn de mooie eetmomenten van de dag dus net zo belangrijk. Dus blijf in beweging!