Je kent ze vast wel, van die algemene wijsheden over eten. Misschien hoor je het je moeder of oma nog zeggen. Vaak weet je niet eens waar je deze wijsheden vandaan hebt. Toch doen ze met een reden nog altijd de ronde: ze zijn waar. Wij leggen uit waarom deze ouderwetse voedingsweetjes echt goede tips zijn en soms nog een slimme keuze ook.
Bruine bonen stonden vroeger vaak op het menu bij mensen die het niet zo breed hadden. Denk maar aan de bekende uitspraak van Bartje uit Drenthe: ‘Ik bid niet veur brune bonen.’ Ondanks hun slechte reputatie zijn bruine bonen, en ook andere peulvruchten, belangrijke voedingsstoffen en een prima alternatief voor vlees. Doordat bruine bonen eiwitten bevatten, zijn ze een goede vleesvervanger en dus een duurzame keuze.
In sinaasappelen en dus ook in sinaasappelsap, zit veel vitamine C. Deze vitamine is nogal gevoelig. Laat je een glas jus d’orange lang staan, dan reageert vitamine C met zuurstof uit de lucht en is de vitamine ‘vervlogen’. Sinaasappelsap kun je het best afgesloten bewaren op een koele donkere plek, bijvoorkeur in de koelkast. Dan blijft de vitamine C het best behouden.
Eten weggooien? Dat deed je niet als je de oorlog had / hebt meegemaakt. Bovendien vond men het vroeger zonde van het hard verdiende geld dat aan eten was uitgegeven. Tegenwoordig is vooral duurzaamheid voor veel mensen een reden om voedselverspilling tegen te gaan. Maar er is nog een belangrijke reden: de gezondheid. Met name mensen boven de 70 jaar hebben de warme maaltijd, en dan vooral de energie en de eiwitten, nodig om op een goed gewicht te blijven.
Slaan de vlammen je uit, doordat er rode peper in je maaltijd zit? Gevoelsmatig zou je dan het liefst een glas ijskoud water drinken. Toch is melk een veel beter idee. Het stofje capsaïcine dat rode peper zo pittig maakt, lost namelijk op in het vet van de melk. Melk is dus een goede brandblusser.
Dit raadseltje ken je vast wel: Waarom draagt een konijn geen bril? Omdat hij zoveel wortels eet. En toch schuilt er een kern van waarheid in. Wortels bevatten namelijk vitamine A en betacaroteen (de voorloper van vitamine A). Vitamine A ondersteunt de conditie van het oog en helpt om normaal te kunnen zien. Allemaal aan de wortels dus!
Vroeger werd de warme maaltijd standaard afgesloten met een toetje, maar tegenwoordig wordt dit nog weleens weggelaten. En dat is hartstikke jammer, want zuivel zit boordevol eiwitten. Eiwitten dragen bij aan de groei en het behoud van spiermassa. Yoghurt, vla, hangop, kwark, vlaflip, houd het toetje maar lekker in ere!