Statiegeld op kleine petflessen

Sinds 1 juli 2021 is de wetgeving rondom statiegeld op kleine plastic flesjes (petflessen) voor frisdrank en water gewijzigd. We vertellen je graag meer over de veranderingen en onze rol hierin.

"Van de jaarlijks 900 miljoen verkochte petflessen belanden er 100 miljoen als zwerfafval in de natuur of op straat"

Waarom statiegeld op kleine plastic flesjes?

Van de jaarlijks 900 miljoen verkochte petflessen belanden er 100 miljoen als zwerfafval in de natuur of op straat. Dit is slecht voor het milieu. Omdat het met eerdere afspraken niet voldoende is gelukt het aantal kleine petflessen in het milieu terug te dringen, wordt er een nieuwe wet aangenomen. Deze wet bepaalt dat er naast het statiegeld op de grote petfles (meer dan 1 liter) ook statiegeld komt op kleine petflessen (minder dan 1 liter) voor frisdrank en water. Dit moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Kleine petflessen voor sappen en zuivel zijn van deze wet uitgesloten.

Sinds 1 juni 2021 zit er op elke kleine petfles voor frisdrank en water (minder dan 1 liter) €0,15 statiegeld. Het statiegeld dat op petflessen van meer dan 1 liter zit wordt €0,25.

Kijk hier voor meer informatie.

Nieuwe barcodes petfles

Elke petfles wordt voorzien van een nieuwe barcode, een nieuw statiegeld-logo en ook een nieuw Van Hoeckel artikelnummer. Dit wordt gefaseerd ingevoerd. Sinds 1 juli 2021 is een fabrikant verplicht om alleen artikelen met de nieuwe barcodes uit te leveren. Groothandels zoals wij en onze klanten mogen de oude barcodes verkopen tot dat ze op zijn.

Statiegeldvergoeding op petfles niet meer via Van Hoeckel

Op dit moment vergoeden we de ingeleverde emballagezakken rechtstreeks aan jouw organisatie. Doordat de emballagezakken momenteel alleen gevuld worden met grote petflessen kan het aantal petflessen en dus ook het bedrag, redelijk nauwkeurig worden vastgesteld.

Sinds 1 juni 2021 dienen de zakken met zowel kleine petflessen als grote petflessen te worden gevuld. Hierdoor is een telling noodzakelijk om de hoeveelheid petflessen in een zak vast te stellen. 

Aanmelden Statiegeld Nederland

Alle grote en kleine petflessen kun je sinds 1 juni 2021 nog steeds bij ons aanleveren in schone emballage zakken. Maar omdat de telling door Statiegeld Nederland wordt uitgevoerd, moeten de emballage zakken vanaf dan worden voorzien van een sluitstrip inclusief barcode. Zo kan Statiegeld Nederland gemakkelijk herkennen van wie de emballage zak is en weet het precies wat er met het statiegeld moet gebeuren. Om de barcode te ontvangen dien je jouw organisatie aan te melden bij Statiegeld Nederland.

De emballage zakken en sluitstrips zijn verkrijgbaar via onze klantenteams. Wanneer je jouw emballage zakken inlevert bij ons zorgen wij dat de zakken worden afgeleverd bij Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland telt de flessen en crediteert het statiegeld zoals dit tussen jouw organisatie en Statiegeld Nederland is afgesproken. Wij zijn in die verrekening dus geen partij meer.

Heb je vragen? Neem dan contact op met je accountmanager of klantenteam.