Statiegeld op blik

Vanaf 1 april 2023 is het landelijk statiegeldsysteem, voor alle metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder, operationeel. Dat betekent dat er vanaf dat moment statiegeld op blikjes zit. Het doel van dit systeem is om dit materiaal in te zamelen, zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe blikjes of overige toepassingen. Per blikje is het statiegeld bedrag €0,15. Op deze pagina lees je meer over de veranderingen en de rol van Sligro hierin.

Waarom statiegeld op blikjes?

Jaarlijks komen er in Nederland zo'n 2,5 miljard blikjes op de markt. Daarvan belanden er zo’n 150 miljoen in het milieu. Uit tellingen blijkt dat er steeds meer blikjes op straat of in de natuur worden gevonden. Vorig jaar zelfs 27% meer dan enkele jaren geleden. Deze ontwikkeling was de aanleiding voor een nieuwe wet die het aantal blikjes in het milieu moet terugdringen.

Wel of geen statiegeld op blik?

De statiegeldverplichting betreft blikjes voor zowel alcoholhoudende dranken (zoals bier, wijn en mixdrankjes) als niet-alcoholhoudende dranken (zoals frisdrank, water, melk en sap). De statiegeldverplichting geldt niet voor blikjes met vloeistoffen die niet primair bedoeld zijn om te worden gedronken (zoals limonadesiroop, 'diksap', soepen of gecondenseerde melk). Deze zijn immers niet direct drinkbaar en vergen nog bereiding voordat ze kunnen worden geconsumeerd. Eveneens is de statiegeldverplichting niet van toepassing op (conserven-)blikjes voor niet-vloeistoffen zoals knakworsten, groente, etc. Statiegeld Nederland heeft, net als Van Hoeckel-Sligro, een pagina met achtergrondinformatie over deze veranderende regelgeving.

Hoeveel statiegeld op blik?

Vanaf 1 april 2023 zit er op elke metalen drankverpakking met een inhoud van 3 liter of minder €0,15 statiegeld. Het statiegeldblikje is te herkennen aan het statiegeldlogo. Na 1 april 2023 is er eerst nog een transitieperiode waarin er ook blikjes op de markt zijn zonder statiegeldlogo. Op blikjes zonder statiegeldlogo ontvang je geen statiegeld. 

Wat verandert er per 1 april?

Nieuwe barcodes blik

Elk blik krijgt een nieuwe barcode, een nieuw statiegeld-logo en ook een nieuw Sligro artikelnummer. Fabrikanten kunnen vanaf 1 april 2023 de blikjes met de nieuwe barcodes op de markt zetten. Groothandels zoals Van Hoeckel en klanten van de groothandels mogen de blikjes met de oude barcodes verkopen tot ze op zijn. Net zoals bij petflessen is het belangrijk dat de barcode te allen tijde scanbaar blijft om het statiegeld uit te kunnen keren.

Statiegeldvergoeding niet meer via Van Hoeckel-Sligro

Vanaf 1 april 2023 mogen de zakken, met zowel petflessen als blikjes, gevuld worden. Dóór elkaar, waardoor het niet meer vast te stellen is hoeveel blikjes en petflessen er in een zak zitten. Een telling is hiervoor noodzakelijk. Deze telling wordt uitgevoerd door Statiegeld Nederland en dat betekent dat statiegeld niet meer via Sligro wordt vergoed.

Retourproces

Alle locaties die emballagezakken retour gaan geven aan hun groothandel moeten zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. Deze locaties moeten klant worden bij Statiegeld Nederland om het emballagebedrag van de retour gegeven flessen en blikken te ontvangen.

Bags voor petflessen en blikjes

Hieronder hebben we het assortiment, van mini, small of big bags inclusief sluitingen, voor je op een rijtje gezet. In deze bags kun je de petflessen en blikjes verzamelen om, via Van Hoeckel, retour te sturen naar Statiegeld Nederland.

Het invoeren van statiegeld op blik is een veelomvattend proces. Onderstaand filmpje van Afvalfonds verpakkingen geeft inzicht in wat het effect is op de keten van het invoeren van statiegeld op blik.

×

Emballagezakken retour geven

Alle locaties die emballagezakken retour gaan geven aan hun groothandel moeten zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. Deze locaties moeten klant worden bij Statiegeld Nederland om het emballagebedrag van de retour gegeven flessen en blikken te ontvangen.

Staat je vraag er niet bij?

Heb je aanvullende vragen, dan kun je terecht bij je accountmanager of jouw klantenteam. Op de website van Statiegeld Nederland vind je ook veel informatie en antwoorden op veelgestelde vragen. Check regelmatig de website van Van Hoeckel-Sligro voor nieuwe ontwikkelingen over statiegeld op blik.