Wat is waar over eten en drinken bij warm weer?

wat-is-waar-over-eten-en-drinken-bij-warm-weer-aan-tafel thumbnail

Bij warm weer krijgen veel bewoners behoefte aan ander eten en drinken. Koude drankjes, hartig eten, frisse smaken, wat is nou eigenlijk goed bij hoge temperaturen? Moet je de bewoners wel of niet pittig eten geven en is alcohol extra ongezond bij hitte? Wij zochten de grootste fabels en feiten voor je uit.  

1. Je moet niet pittig eten – Fabel

Veel mensen zullen bij zomerse temperaturen niet snel denken aan bijvoorbeeld een pittig currygerecht. Toch is dit een prima combinatie. Rode pepers zorgen er namelijk voor dat je gaat zweten en daardoor koelt je lichaam af. Het is dus niet voor niets dat mensen in tropische landen vaak pittig eten.

2. Lichaamstemperatuur is moeilijk te beïnvloeden  Fabel

Je lichaamstemperatuur blijft altijd constant. Wel kan een koude douche, een natte handdoek in je nek of een koud voetenbadje je het gevoel geven dat het lichaam afkoelt. Ook voeding heeft geen invloed op de lichaamstemperatuur. Wel verbruikt je lichaam energie voor de opname, de vertering, het transport en opslag van voedingsstoffen waarbij warme vrijkomt. Dit komt door voedsel-geïnduceerde thermogenese (DIT). Voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten zorgen voor een hogere DIT dan voedingsmiddelen die veel koolhydraten bevatten, aangezien het lichaam meer energie nodig heeft om eiwitten te verwerken dan koolhydraten. Ik de praktijk bestaat een uitgebalanceerde maaltijd uit zowel eiwitten, koolhydraten en vetten, dus heeft het geen effect op je lichaamstemperatuur.

Bij foto
Bij foto

3. Warme thee is een goed idee – Feit

Met warm weer geef je de bewoners waarschijnlijk vaker iets kouds te drinken om af te koelen. Toch werkt dit niet zo. Warme thee is beter, want de hoge temperatuur hiervan zorgt voor tijdelijke afkoeling. De lichaamstemperatuur past zich namelijk aan de temperatuur van de thee aan, waardoor het lichaam afkoelt. Zet op warme dagen dus af en toe gezellig een grote pot thee voor de bewoners.

4. Je hebt meer zout nodig – Fabel

Zout houdt natuurlijk vocht vast en op warme dagen verlies je veel vocht. Logisch gedacht dat je dan dus meer zout moet eten. Maar niks is minder waar. In de maaltijden van de bewoners zit al voldoende zout. De kans op een zouttekort is daarom erg klein. Het is wel belangrijk om de bewoners voldoende te laten drinken om de vochtbalans op pijl te houden.

5. Alcohol is extra ongezond – Feit

Een lekker biertje of fris rosétje in de zon, je doet de bewoners er vast een plezier mee. Helaas is het geen al te beste keuze. Alcohol zorgt er namelijk voor dat vocht wordt afgedreven. In combinatie met zweten kan dit, in het ergste geval, uitdroging veroorzaken. Willen de bewoners op een warme dag toch een alcoholisch drankje? Zorg er dan in ieder geval voor dat zij ook voldoende water drinken.

6. Koffie droogt uit – Fabel

Koffie is misschien wel het favoriete drankje van veel bewoners. Goed nieuws dus, want koffie droogt niet uit. Het lichaam verliest er niet meer vocht van. Je kunt de bewoners dus gewoon hun kopje koffie geven. Wel is het goed om te weten dat de cafeïne in koffie ervoor zorgt dat het vocht het lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Serveer daarom altijd een glas water bij de koffie.

Bij foto

Over vitamines hoor je ook echt van alles! Maar wat is waar?

Bekijk ook