IDDSI: De aanduiding van maaltijden bij kauw-en slikproblemen

iddsi-aanduiding-van-maaltijden thumbnail

Sommige bewoners kampen met kauw- en slikproblemen. Het is dan behoorlijk lastig om in te schatten wat iemand nog kan eten. Na jarenlang overleg tussen deskundigen wordt nu IDSSI gebruikt. Daarmee wordt de structuur van een maaltijd aangegeven. Zo kunnen ook bewoners met kauw- en slikproblemen veilig genieten van de warme maaltijd. Bij Van Hoeckel vinden we het belangrijk om hier aandacht aan te besteden én mee te denken over de beste oplossing voor deze bewoners.

Slikproblemen

Kauw- en slikproblemen worden ook wel dysfagie genoemd. Helaas komen deze klachten bij ruim 50.000 Nederlanders voor. Deze mensen kunnen minder van eten genieten en zijn vaak angstig, omdat ze bang zijn om zich te verslikken.

Slikproblemen bij ouderen

Veel ouderen hebben te maken met kauw en slikproblemen. Het is goed om met de behandelend arts, diëtist en logopedist af te stemmen wat een bewoner wel en niet kan eten. IDDS is hierbij een handig hulpmiddel.

Wat betekent IDDSI?

IDDSI betekent International Dysphagia Diet Standardisation Initiative. Het is een internationaal overzicht dat wordt gebruikt om verschillende consistenties van eten en drinken in te delen. Dat is handig, want zo weet iedereen precies over welke dikte het gaat.

De IDDSI levels zijn:

7 = normaal, 7b = normaal, makkelijk te kauwen
6 = zacht en kleingesneden
5 = fijngemalen en smeuïg
4 = gladgemalen
3 = dikvloeibaar
2= matig vloeibaar
1 = (licht)vloeibaar, 0 = dun vloeibaar.

Onze maaltijden: IDDSI 3

Onze dikvloeibare maaltijden hebben IDDSI 3. Dat betekent dat de maaltijden vrij van stukjes zijn. Je kunt ze eten met een lepel eten óf uit een beker drinken. 

Onze koks zorgen voor smakelijke gemalen maaltijden. Dat doen ze door extra aandacht te besteden aan de smaak en dat proef je. 

Wil je dat we met je meedenken over het aanbod van onze gemalen maaltijden? Laat het ons weten!

Bekijk ook