Feestelijke Paas-high tea bij Volckaert

feestelijke-paas-high-tea-bij-volckaert thumbnail

Op de (gesloten) dementieafdeling van zorgorganisatie Volckaert in Oosterhout koken ze elke dag met verse ingrediënten. Sámen met de bewoners. Op en rondom feestdagen maken ze daar altijd een extra leuk feestje van. Zo is er dit jaar tijdens Pasen een feestelijke high tea. Aan het woord: voedingsassistente Fatima Kanoui.

Ruim drie jaar geleden besloot Volckaert om over te stappen op een nieuw voedingsconcept. Vanaf dat moment koken ze bij de afdeling Binnenhofje alleen nog maar met verse producten. En iedere dag bereiden ze de avondmaaltijden sámen met de bewoners. “Een heel gezellige aangelegenheid”, vertelt Fatima. “Iedereen die kan en wil, helpt gewoon een handje mee. Aardappels schillen, groenten snijden … noem maar op. We maken alles zelf van verse ingrediënten, zelfs de sausjes. Met de feestdagen geven we er nog een extra feestelijk tintje aan. Bijvoorbeeld door bijzondere gerechten en een leuke tafelaankleding. Dit jaar genieten onze bewoners tijdens Pasen van een speciale high tea met allerlei lekkere hapjes.”

Fotoboek
Zowel de bewoners als de verzorgenden zijn enthousiast over deze manier van werken. “Het is een mooie manier om zelfregie en activiteit te stimuleren”, legt Fatima uit. “Bovendien kunnen we nu beter dan voorheen inspelen op de voorkeuren van onze bewoners. Voordat we gaan bestellen, overleggen we namelijk met hen over de samenstelling van het menu. Gewoon gezellig, met een kopje koffie erbij. Aan de hand van een fotoboek met foto’s van ingrediënten en gerechten die je daarvan zou kunnen maken, bespreken we wat we gaan bereiden. Die gesprekken alleen al brengen mooie momenten teweeg.”

Iedereen die kan en wil, helpt gewoon een handje mee

Eetlust
Drie keer per week worden de verse ingrediënten bezorgd. Daar gaan de Volckaert-medewerkers, samen met bewoners, in de namiddag mee aan de slag. Fatima: “We maken er echt een activiteit van, in het zicht van iedereen, aan tafel in de woonkamer. Iedereen die bij wil dragen, krijgt een taak. Maar vaak zie je dat ook anderen, die in eerste instantie misschien niet zo geïnteresseerd leken, mee gaan doen. Dan gaat een bewoonster bijvoorbeeld boontjes doppen aan tafel en zie je wat later dat ze dat met nog twee anderen samen doet.” Deze werkwijze stimuleert ook de eetlust, merkt Fatima. Volgens haar zijn bewoners echt veel beter gaan eten sinds ze de gerechten zelf én vers zijn gaan bereiden. “Onze bewoners zijn nu veel bewuster met eten bezig dan voorheen. En natuurlijk helpt het ook dat het lekker gaat ruiken tijdens de bereiding. Dan krijg je vanzelf trek.”

Bijzondere gerechten
Meestal bestaan de maaltijden uit een soepje, groenten, vlees of vis, aardappelen en een toetje. Maar met de feestdagen komen er wat meer bijzondere gerechten op tafel. Zo wordt er op Eerste Paasdag een feestelijke high tea samengesteld. Daarvoor mag elke bewoner een familielid uitnodigen, zodat het ook echt een gezellig familiefeestje wordt. “Dan zijn we al dagen van tevoren bezig met de voorbereiding”, vertelt Fatima. “Dat is zó gezellig. Eerst stellen we het menu samen, samen met de bewoners. Daarvoor gaan we in gesprek over wat ze lekker vinden, wat ze vroeger aten met Pasen en wat ze leuk zouden vinden om te maken. Natuurlijk helpen we ze daarbij met voorbeelden. Soms laten we ze alvast iets proeven of zoeken we er een plaatje bij. Vervolgens verdelen we de taken en gaan we aan de slag. Dat vergt uiteraard nauwkeurige planning en voorbereiding, maar het eindresultaat geeft zoveel voldoening!”

Samen met familie
Enthousiast vertelt Fatima over hoe ze vorig jaar met de bewoners allerlei lekkere hapjes heeft bereid, zowel zoete als hartige. Van appelflapjes en fruitcocktail tot gevulde eitjes, koude schotel en gehaktballetjes in tomatensaus. “Op Eerste Paasdag stelden we alle gerechten op als een buffet, met een vaas narcissen erbij en gekleurde eitjes als versiering. Dat zag er ontzettend feestelijk uit.” Daarbij benadrukt ze hoe belangrijk het is dat er ook familieleden te gast waren. “Dat zorgt voor een bijzonder gevoel, zowel bij de bewoners als bij hun familieleden. Bovendien biedt het gespreksstof en een mooie aanleiding om oude herinneringen op te halen. Vaak zijn de bewoners echt trots op de gerechten die ze hebben gemaakt. Dat ze daar dan samen met hun medebewoners én een dierbare van kunnen genieten, heeft zoveel meerwaarde.”

Wil je ontdekken welke voordelen Aan Tafel voor jouw zorgorganisatie heeft?

Bekijk ook