Zo creëer je een warme sfeer met een feestelijk gedekte tafel

zo-creeer-je-een-warme-sfeer-met-een-feestelijk-gedekte-tafel thumbnail

Een feestelijk gedekte tafel is een uitnodiging voor een smakelijke en gezellige maaltijd. De feestdagen zijn dan ook het perfecte moment om een hartverwarmende sfeer te creëren. En als je extra je best doet in de keuken, mag de tafelaankleding natuurlijk niet achterblijven. Met deze tips maak jij er voor de bewoners een bijzonder sfeervolle feestmaand van!

1. Stapelen met stof

Mooie tafelbekleding is heel belangrijk voor de juiste sfeer. Natuurlijk moet het ook praktisch en hygiënisch zijn. Gelukkig is het niet moeilijk om de te zorgen voor warme uitstraling. Gebruik tafellopers en bijpassende servetten. Deze kun je op of naast het bord leggen, het liefst in een leuke vorm.

2. Borden van vroeger

Van mooie borden eet je het lekkerst. En met borden kun je eigenlijk alle kanten op. Denk aan chique, kleurrijk of nostalgisch. De bewoners doe je vast een groot plezier door te kiezen voor servies van vroeger. Vraag aan familie en mantelzorgers of zij nog oud servies te leen hebben. Met borden van vroeger creëer je een warme kerstsfeer, die mooie herinneringen bij de bewoners naar boven halen. Grote kans dat het kerstdiner ze daardoor nog beter zal smaken.

3. Menukaartjes

Maak samen met de bewoners mooie menukaartjes en bedenk leuke namen voor de verschillende gerechten. Dat is een gezellige activiteit, die de bewoners ook nog eens helemaal in de stemming brengt voor het kerstdiner. Gebruik je de menukaartjes ook als naamkaartjes, dan heb je meteen een goede tafelschikking.

4. Drankje in stijl

Helemaal tijdens de feestdagen wil je de bewoners laten genieten van goed eten. Ook een bijpassend, lekker drankje is een belangrijk onderdeel van het kerstdiner. En dat hoort natuurlijk in een mooi glas! Kristallen glazen geven een chique uitstraling én brengen de bewoners even terug naar vroeger. Kies voor een champagneflûte, een mooi wijnglas of een stijlvol waterglas. Zo kun je de bewoners elk gewenste drankje smaakvol serveren.

5. Feest van het licht

Kerst wordt ook wel het feest van het licht genoemd. En dat vraagt natuurlijk om extra sfeervolle verlichting. Zo kun je kerstverlichting van links naar rechts over de tafel spannen en waxinelichtjes in glaasjes verspreiden. (Vind je echte vlammetjes te spannend, dan kun je voor mooie LED waxinelichtjes kiezen.) Maak het af met hoge kandelaren met lange kaarsen in de kerstkleuren groen, rood en wit.

6. Sfeervolle achtergrondmuziek

Is het kerstmenu klaar en de tafel feestelijk gedekt? Dan is het tijd voor sfeervolle achtergrondmuziek! Vraag de bewoners naar hun favoriete kerstliedjes en maak een afspeellijst aan (bijvoorbeeld via Spotify). En ja, meezingen mag!

7. Mooi kerstverhaal

Een feestelijke avond verdient een goede afsluiting. Terwijl de bewoners genieten van een kopje thee of koffie met een zoetigheidje, kun jij een mooi kerstverhaal voorlezen. Dit draagt bij aan de kerststemming en de bewoners gaan extra blij en voldaan van tafel.

Wil je nog meer decoratietips?

Bekijk ook