De nieuwe SUP-wetgeving in 6 vragen en antwoorden

sup-wetgeving thumbnail

Update juni 2023: Dit artikel gaat over de SUP-wetgeving 2021. Wil je meer weten over de laatste ontwikkelingen voor 2023 en 2024 op het gebied van SUP-richtlijnen klik dan hier.

Misschien heb je er al iets over gehoord: de nieuwe SUP-wetgeving. Waarom zijn deze regels opgesteld en wat merk jij hiervan in je werk? Tijd voor meer duidelijkheid! Je leest hier de belangrijkste vragen en (natuurlijk) de antwoorden.  

Waar staat de afkorting SUP voor? 

SUP staat voor Single Use Plastics ofwel wegwerpplastic. Wegwerpplastic vormt een groot onderdeel van het plastic soep probleem. Met het opstellen van de SUP-richtlijn wil de Europese Unie wegwerpplastic reduceren en het inzamelen en recyclen van plastic stimuleren.

Waarover gaat de SUP-wetgeving?

Op de Europese stranden wordt enorm veel aangespoeld wegwerpplastic gevonden. Met de SUP-wetgeving wil de Europese Unie wegwerpplastic in (zee) tegengaan.  Plastic bevat namelijk giftige stoffen en wordt niet in de natuur afgebroken. Ook eten diverse vissen, schaal- en zeedieren het plastic, omdat zij het voor iets natuurlijks aanzien. De dieren kunnen hiervan ziek worden en sterven. Bovendien komt het plastic op die manier in de voedselketen terecht. Zo vormt wegwerpplastic ook een risico voor de gezondheid van mensen.

Wat houdt de SUP-richtlijn precies in?

Wegwerpplastic en -piepschuim zijn vanaf 3 juli 2021 verboden. Deze materialen moeten worden vervangen door materialen die minder belastend zijn voor het milieu. Denk daarbij aan hout, papier, karton, bamboe en suikerriet.

Welke maatregelen bevat de SUP-richtlijn?

  • EU-lidstaten moeten het gebruik van on-the-goplastic verpakkingen (waaronder drinkbekers en food boxen) minimaliseren.
  • Diverse plastic wegwerpproducten zijn verboden. Plastic bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes zijn bijvoorbeeld niet meer toegestaan.
  • Op verpakkingen van hygiëneproducten (zoals vochtige doekjes, tampons en maandverband), tabaksproducten en drinkbekers moet staan bij welk afval dit hoort. Ook moet de verpakking informeren over de kunststof onderdelen in het product en de gevolgen hiervan voor het milieu.
  • Doppen en deksels mogen vanaf 2024 geen los verpakkingsonderdeel meer vormen. Ten behoeve van de recycling moeten deze bevestigd zijn aan de plastic flessen en drankverpakkingen.
  • PET-flessen moeten vanaf 2025 voor minimaal 25% uit gerecyclede kunststoffen bestaan. En vanaf 2030 moet dit minimaal 30% zijn.
  • Van alle plastic drinkflessen tot 3 liter moet vanaf 2025 minimaal 77% worden ingezameld. Vanaf 2029 moet dit minimaal 90% zijn.
  • Producenten worden verantwoordelijk voor (zwerf)afval van (een aantal van) hun producten, waaronder drank- en voedselverpakkingen, drinkbekers, lichte plastic tassen, vochtige doekjes, tabaksproducten (met filters), ballonnen en visplastic. Producenten zijn onder meer verplicht om zorg te dragen voor de inzameling, het vervoer en de verwerking van deze producten. Bovendien moeten zij de bewustwording van consumenten bewerkstelligen.

Wat betekent de SUP-richtlijn voor zorgmedewerkers?

Deze richtlijn heeft voor zorgmedewerkers invloed op de aanschaf en het gebruik van bepaalde producten. Vanaf 3 juli 2021 zijn plastic wegwerpartikelen niet meer toegestaan. Deze moeten worden vervangen door producten die bestaan uit de materialen hout, papier, karton, bamboe en suikerriet. Om deze reden zul je op Aan Tafel steeds minder wegwerpartikelen en steeds meer duurzame artikelen vinden. Als besteller van Aan Tafel wordt je te zijner tijd over deze duurzame artikelen geïnformeerd.

Bekijk ook