Gezond eten: 7 tips

Je wordt tegenwoordig bijna raar aangekeken als je nog nooit quinoa op hebt of niet zelf een bananenbrood hebt gebakken. Bijzondere gerechten, die een gezonde stempel dragen. Gezond eten is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse menu. Maar wat is gezond eten nou eigenlijk echt? En hoe kun je een gezond eetpatroon toepassen in de dagelijkse maaltijden voor je cliënten? Het hoeft niet heel moeilijk te zijn om gezond te eten. Wij geven je 7 tips, die je makkelijk kunt toepassen in je dagelijkse routine. Niet alleen voor je cliënten, maar ook voor jezelf!
1 Eet gevarieerd
Wij snappen dat je cliënten dagelijks behoefte hebben aan een lekkere maaltijd die vertrouwd smaakt. En dan het liefst een maaltijd die makkelijk te maken is, want jij hebt het best druk. Er zijn zoveel mogelijkheden! Met behulp van de maaltijdcyclus kun je iedere dag weer iets anders op tafel zetten, van Hollandse pot tot een exotische rijstschotel. Zo krijg jij iedere dag weer inspiratie om iets anders op tafel te zetten. Vervang vlees een keer voor vis.
2 Drink veel water
Water is een eerste levensbehoefte, en is een goede vervanger voor andere dranken zoals frisdranken en sappen. Bovendien zitten in die kant en klare dranken veel toevoegingen en suikers. Water zorgt voor een vol gevoel en zorgt het ervoor dat je minder snel honger hebt.
3 Minder suiker
Een koekje, stukje taart, snoepje of een toetje na het avondeten; net als iedereen hebben ook je cliënten wel eens zin in een zoet tussendoortje. Maar deze bewerkte producten bevatten vaak veel toegevoegde suikers en verhogen de kans op diabetes en overgewicht. Probeer dus een goede balans te vinden tussen af en toe iets lekkers en een gezonde snack. Pak bijvoorbeeld eens een stuk fruit als tussendoortje. Hier zitten ook van nature suikers in, maar is een stuk gezonder!
4 Vet voor je cholesterol
Veel vetten haal je direct uit je dagelijkse voeding. Maar let op, er zijn twee soorten: onverzadigde en verzadigde vetten. Deze verschillen een heleboel van elkaar. Onverzadigde vetten
Verzadigd vet:
- kan het cholesterol in het bloed laten stijgen. Hierdoor vergroot je de kans op hart- en vaatziekten
- komt voornamelijk voor in bewerkte producten zoals koek en gebak, maar ook kaas, vlees en boter
Onverzadigde vetten:
- hebben een tegenovergestelde werking; ze verlagen juist het cholesterolgehalte in het bloed.
- vind je veelal in plantaardige producten. Denk aan bijvoorbeeld avocado en onbewerkte noten, maar zit ook in vis.
Vet eten leidt niet per definitie tot overgewicht. Maar een teveel aan vetten slaat je lichaam op, wat uiteindelijk kan resulteren in overgewicht.
Wel weten we dat een teveel aan vetten slecht is voor je hart en bloedvaten. Vet eten zorgt bovendien voor een minder verzadigd gevoel. Dan kun je beter kiezen voor eiwitten. Daarnaast geeft vet veel energie: 1 gram vet levert 9 kcal op. Koolhydraten en eiwit leveren 4 kcal per gram.
5 Zoutarm
We eten gemiddeld 9 à 10 gram zout per dag. De gezondheidsraad adviseert om maximaal 6 gram zout per dag te eten. We krijgen dus meer dan voldoende binnen. Maar liefst 80% van onze inname komt van bewerkte producten. Je kunt ervoor kiezen om zout als smaakmaker te vervangen door andere kruiden en specerijen.
Van Hoeckel biedt kant-en-klare zoutarme maaltijden aan in Aan Tafel. Die kun je heel makkelijk in ons assortiment terugvinden. Onder de categorie ‘maaltijden’ kun je bij ‘Dieet / consistentie’ de zoutarme maaltijden selecteren.
6 Lekker veel vezels
Voedingsvezels zijn stoffen die je voornamelijk haalt uit koolhydraten van plantaardige voeding. Denk aan groente bijvoorbeeld peulvruchten en fruit zoals mango. Vezels zijn belangrijk voor een goede darmwerking en helpen overgewicht te voorkomen. Vezels geven weinig energie, maar zorgen wel voor een verzadigd gevoel. Kook eens een maaltijd met zilvervliesrijst, en eet veel volkoren producten voor meer vezelinname.
7 Vitamines uit groente en fruit
De bekende slogan 2 ons groente en 2 stuks fruit… We hebben het dagelijks nodig om onder andere voldoende vitamines binnen te krijgen. Probeer zoveel mogelijk te variëren met de vele soorten fruit en groenten die er zijn, om alle goede stoffen tot je te nemen. Fruitsappen bevatten veel toegevoegde suikers en minder vezels en voedingsstoffen dan puur fruit, dus die kun je beter laten staan.
Het hoeft niet heel moeilijk te zijn om gezond te eten. En je hoeft er ook geen bananenbrood voor te bakken of quinoa voor te koken. Met de dagelijkse maaltijdcyclus van Van Hoeckel zet je elke dag een gezonde maaltijd op tafel voor je cliënten. Extra tip: hang een lijstje op de koelkast met wat gezonde vervangers! Dan wordt je ook op het moment zelf even herinnerd aan een gezond eetpatroon.