Op dit moment kun je problemen ervaren met het plaatsen van een bestelling. Klik hier voor meer informatie

Gevarieerd koken in 7 eenvoudige stappen

Wat eten we vandaag? Schiet jij lichtelijk in de stress als de bewoners of je collega’s deze vraag stellen? Je bent echt niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat we gemiddeld zo’n 9 verschillende gerechten kunnen maken en dat we vaak hetzelfde koken. Een kwart van de mensen eet zelfs elke week dezelfde maaltijd op dezelfde dag. Toch hoeft gevarieerd koken helemaal niet moeilijk te zijn. Wil jij ook snel een lekkere én gezonde maaltijd op tafel zetten? Onze culinair coach Marlot legt in 7 stappen uit hoe je dat doet.

Stap 1: Een goed begin is het halve werk

Je bent misschien geneigd om eerst het vlees te kiezen. Maar het is handiger om te beginnen met de groente. Vraag waar de bewoners zin in hebben of kijk welke groenten van het seizoen er zijn. Nog een goede tip: kijk welke groente in de aanbieding is.

Stap 2: Combineren kun je leren

Je kunt natuurlijk kiezen voor de klassieke combinatie aardappels, groente en vlees. Daar genieten de meeste bewoners erg van. Toch is het ook leuk en lekker om te kiezen voor een originele variatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van broccoli met volkorenpasta en warme camembertsaus? Of risotto met bietjes, dille en gerookte zalm?

Stap 3: Kies voor gemak

Heb je het echt heel druk? Kies dan voor een koelverse maaltijd of maaltijdcomponenten, zoals aardappelpuree of bereid vlees. Ook groente uit de diepvries, uit blik of pot is een goede keuze. Het is een fabel dat daar minder vitamines in zitten. Je hoeft echt niet alles zelf te maken om de bewoners een lekkere en gezonde maaltijd te kunnen bieden.

Stap 4: Betrek de bewoners erbij

De bewoners vragen waar zij zin in hebben, is altijd een goed idee. En je kunt ze nog meer bij de maaltijd betrekken door ze elke dag te vertellen wat er op het menu staat. Als het kan is het natuurlijk helemaal leuk om de bewoners mee te laten helpen met de voorbereidingen. Groente snijden, de tafel dekken, servetten vouwen, hoe gezellig is het om dat samen te doen?

Stap 5: Zorg voor een lekkere geur

Een lekkere geur van een gebraden stukje vlees of stoofpotje? Dat doet veel meer dan je denkt. Uit recent onderzoek blijkt dat blootstelling aan geur specifieke eetlust kan opwekken. Na blootstelling aan zoete geuren bijvoorbeeld krijgt men trek in zoete producten en daalt de trek in hartig. Laat de bewoners dus alvast genieten van heerlijke geuren en het eten zal ze nog beter smaken.

Stap 6: Experimenteer met smaak

Als we ouder worden verandert onze smaak. Hierdoor vinden bewoners het eten vaak minder lekker. Wist je dat geur en smaak nauw samenhangen? Tachtig procent van de smaakervaring is namelijk afkomstig van de reuk. Ook medicijngebruik beïnvloedt de smaak. Het is goed om hier rekening mee te houden en te kijken wat de smaakvoorkeur van een bewoner is. Experimenteer daar vooral een beetje mee. Smaakverandering verloopt namelijk voor iedere bewoner anders.

Stap 7: Sluit af met een lekker toetje

Een goede maaltijd is pas echt compleet met een lekker toetje. Vaak waarderen de bewoners toetjes van vroeger, zoals havermout- of griesmeelpap, enorm. Zo’n toetje is bovendien niet alleen lekker, zuivel bevat ook nog eens veel eiwitten die bijdragen aan het behoud van de spiermassa.