Fingerfood

fingerfood thumbnail

De term fingerfood is een veel gehoorde term binnen de zorg. De meeste mensen kennen het misschien als een term voor smakelijke hapjes, zoals stukjes worst, komkommer, blokjes kaas of anders. Niets is minder waar. Fingerfood in de zorg is de term die gebruikt wordt voor maaltijden of componenten die door bewoners gemakkelijk met de hand worden gegeten, met name door bewoners met dementie of een ander ziektebeeld waarbij het gebruik van bestek moeilijk gaat.

Wat is fingerfood?
Het komt erop neer dat de maaltijden en snacks die worden aangeboden aan bewoners, allemaal gegeten kunnen worden met de hand. Dit met als doel bewoners weer regie te geven over de eigen voedingsinname. Het gaat hierbij om het reguliere aanbod van eten binnen de zorg, die indien nodig met de hand gegeten kunnen worden. Het is dus niet nodig om hiervoor een speciaal assortiment in te kopen. 80% van het reguliere assortiment komt in aanmerking voor fingerfood. Denk aan vissticks, een gehaktbal in stukjes, sperziebonen, worteltjes, broccoli, stukjes aardappel, soep met een rietje etc. Wij hebben vast een aantal fingerfood mogelijkheden uit ons assortiment voor je op een rijtje gezet.

Fingerfood in de zorg
Eten met je handen wordt vaak nog gezien als iets wat niet hoort. We hebben in onze cultuur ‘afgeleerd’ om met de handen te eten. Iets wat eigenlijk heel natuurlijk is om te doen. Met het implementeren van fingerfood als beleid kun je het taboe van eten met de handen doorbreken. Jan Koorn, manager voedingsconcepten: “Fingerfood is niet alleen een menu wat je aanbiedt binnen een woongroep. Het gaat om het totale zorgaanbod wat je als organisatie levert. Het zou binnen de zorg omarmd moeten worden. Het zou opgenomen moeten worden in de waarden en normen van je huisregels, en de begeleiding eromheen. Ondersteun zorgmedewerkers om eten op een andere, aantrekkelijke manier aan te bieden en het leuk te maken. Er zal tijd vrijgemaakt dienen te worden om dit te begeleiden, maar het levert ook veel genot op om bewoners weer lekker te zien eten. En wat is dat waard?”, aldus Jan Koorn.

Taboe doorbreken
“Verwanten en mantelzorgers vinden het vaak vreemd om te zien hoe hun vader of moeder met de handen eet, en dus ook knoeit en daar een schort voor nodig heeft. Betrek verwanten en familie daarom vroeg tijdig bij de implementatie van fingerfood. Organiseer informatiebijeenkomsten om ze mee te nemen in je beleid. En vooral, laat zien hoeveel geluk en positiviteit fingerfood brengt onder de bewoners.”

Voordelen van fingerfood
Voor bewoners die in aanmerking komen voor fingerfood kan het dagelijkse eten en drinken weer een feestje worden. Het biedt vele voordelen zoals:

  • Meer autonomie: door eigen regie kunnen deze bewoners weer zelf bepalen hoeveel en wat ze wel en niet eten
  • Beter eten: door eigen regie wordt er automatisch beter gegeten met als gevolg een betere inname van belangrijke voedingstoffen, zoals eiwitten.
  • Geluk: zelf kunnen eten zorgt simpelweg voor meer geluk. Mensen worden er blij van. Iets waar zorgverlenend personeel en andere bewoners ook voordelen van ervaren.

Hulp voor jouw organisatie
Wil je meer weten over het toepassen van fingerfood in jouw organisatie? Lees ons stappenplan voor het starten met fingerfood door. Of neem dan contact op met je accountmanager. Onze medewerkers helpen je graag!

Wil je ook meer weten over ons assortiment aan speciale voeding?

Bekijk ook