Feestelijke foodtradities van over de hele wereld

feestelijke-foodtradities-van-over-de-hele-wereld thumbnail

De decembermaand draait om quality time met mensen die ons dierbaar zijn. Dat is in Nederland zo en ook in heel veel andere landen. Wereldwijd heeft iedereen zijn eigen tradities met de feestdagen. Hoe verschillend deze ook zijn, lekker eten speelt daarin altijd een belangrijke rol. Wil jij dit jaar wel eens iets anders serveren? Laat je dan inspireren door deze feestelijke foodtradities van over de hele wereld! 

1. Mince pie

Engelsen eten met Kerst graag mince pie: een zoete taart met mince meat. Dat is een mengsel van gedroogde vruchten, kruiden, niervet en soms gehakt. In de 13e eeuw namen terugkerende kruisvaarders dit recept mee vanuit het heilige land.

2. Gingerbread man cookies

In Amerika zijn ‘Christmas’ en ‘gingerbread man cookies’ nauw met elkaar verbonden. De Amerikanen denken dat deze traditie is ontstaan door het verhaal van de gebroeders Grimm. Maar volgens een Franse legende bracht een monnik het recept van gingerbread vanuit het Midden-Oosten naar Europa. In elk geval wordt gingerbread sinds de 13e eeuw door bakkers in heel Europa gemaakt.

3. Karper

Bij veel Oost-Europeanen staat er karper op het kerstmenu. Zij kopen de karper op de kerstmarkt en houden deze tot Kerst levend in de badkuip. Volgens katholieke traditie mag je op heilige dagen geen warmbloedige dieren eten. Vis eten mag wel. Bovendien brengt het eten van karper met Kerst geluk, omdat de karper zo wordt gesneden dat deze op een hoefijzer lijkt.

4. Zuurkoolsoep

Een echte Slowaakse kersttraditie is de zuurkoolsoep. Deze bevat onder andere gedroogde champignons, worst, gedroogde pruimen en natuurlijk zuurkool. Traditiegetrouw werd de zuurkoolsoep alleen met Kerst gegeten. Maar de Slowaken vinden het zo lekker, dat dit gerecht tegenwoordig in elk restaurant op de menukaart staat.

5. BBQ

Barbecueën met Kerst, daar is het toch veel te koud voor? In Nederland wel (al is een winterbarbecue ook heel leuk en lekker), maar in Australië valt Kerst midden in de zomer. De Australiërs eten het vlees daarom vaak koud en met een frisse saus.

6. Varken

In Cuba, Spanje en Portugal is het traditie om op oudejaarsdag een speenvarken te roosteren. De dagen ervoor zie je overal op straat varkens rondscharrelen, die voor de feestelijke gelegenheid zijn aangeschaft. In deze landen wordt het varken gezien als een teken van vooruitgang. En dat past natuurlijk perfect bij het begin van een nieuw jaar.

Heb je na de Kerst nog kerststol over?

Bekijk ook