Een lentedip: hoe kom je eraan en ervanaf?

een-lentedip-hoe-kom-je-eraan-en-ervanaf thumbnail

De winterdip is vrij bekend, maar wist je dat er ook een lentedip bestaat? Hoe kan dat eigenlijk nu de dagen weer langer, warmer en zonniger worden? En hoe kun je een lentedip voorkomen? Ontdek hoe je de bewoners kunt helpen om fris en fit van de lente te genieten.

Voldoende vitamine D

Een mogelijke oorzaak van een lentedip is een vitamine D-tekort. Dit kan zorgen voor vermoeidheid en lusteloosheid en bij sommige mensen zelfs voor een dip of depressieve gevoelens. In je lichaam heb je voldoende opslag van vitamine D om net de winter door te komen. Krijg je tijdens de winter onvoldoende vitamine D binnen, dan is je voorraad in de lente op. Een lentedip ligt dan op de loer. Je krijgt vitamine D voornamelijk binnen via zonlicht en een klein deel via voeding, zoals melk, vis en halvarine. Zijn er bewoners die weinig buiten komen (minder dan 15 minuten overdag) of die ouder zijn dan 70 jaar? Dan hebben zij dagelijks een vitamine D-supplement van 10 microgram nodig.

Goed eten

Sommige bewoners gaan minder eten, als zij last hebben van een dip. En dat terwijl voldoende en gezond eten juist heel belangrijk voor hen is om zich energiek te voelen. Een gezond voedingspatroon is gevarieerd en bevat onder andere fruit, groente, ongezouten noten en volkorengranen. Andere bewoners gaan juist meer eten, als zij een dip hebben. Dit doen zij uit verveling of omdat zij behoefte hebben aan troosteten. Ook dit is niet goed, want van een te grote suikerinname kun je eveneens moe worden. Suiker geeft even energie, maar zorgt daarna voor een dip.

Elke dag bewegen

Als je beweegt, komen er gelukshormonen vrij. Bovendien zorgt voldoende beweging ervoor dat de bewoners zich weer fit gaan voelen. Organiseer daarom regelmatig gymuurtjes, maak dagelijks een wandeling met ze en zet elke ochtend de televisie aan voor Nederland in Beweging.

Lekker naar buiten

Wist je dat je minder stress hebt, als je in de natuur bent? Daarnaast is frisse buitenlucht hartstikke gezond voor je. En ga je voor de beste optie? Kom dan buiten lekker in beweging, deze combinatie is helemaal goed voor je.

Wek het fijne voorjaarsgevoel op!

Bekijk ook