7 tips van Marlot om bewust te koken

7-tips-van-marlot-om-bewust-te-koken thumbnail

Wil jij ook het jaar gezond, duurzaam en het liefst niet al te duur beginnen? De hoogste tijd dus om weer bewust met eten en drinken aan de slag te gaan. Hoe kun je gezond, duurzaam en betaalbaar samenbrengen in het koken en waarmee moet je dan rekening houden? Onze voedingsdeskundige en culinair adviseur Marlot inspireert jou graag met 7 tips om bewust te koken!

1. Varieer met peulvruchten

Varieer lekker met peulvruchten. Bruine bonen, linzen en kikkererwten zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, dus vlees is niet nodig. Ze zijn niet duur en je kunt peulvruchten ook nog eens lang bewaren in de voorraadkast. Verras de bewoners bijvoorbeeld eens met chili sin carne of een lekkere Marokkaanse groentestoof.

2. Maak het liever zelf

Ben je snel geneigd om pakjes en zakjes te kopen voor alle gerechten die je maakt. Nergens voor nodig: je kunt echt veel zelf maken. Nasikruiden bijvoorbeeld: met kurkuma, chilipoeder, gemberpoeder en wat koriander heb je een heerlijke basis voor de nasi. Uiteindelijk (bij vaker gebruik) goedkoper en gezond, want minder suiker en zout.

3. Allemaal aan de aardappel

De meeste bewoners zijn er dol op: aardappels. En dat is goed nieuws, want aardappels zijn goedkoop en bevatten superveel vitamine C. Bovendien is samen aardappels schillen ook nog eens harstikke gezellig. Gemakstip: kies voor maaltijdcomponenten aardappelen of voorgeschilde aardappelen.

4. Soep kan altijd

Heb je nog wat groenten in de keuken liggen, die je niet kunt gebruiken in één van je gerechten? Maak dan eenvoudig en snel een lekkere en gezonde soep. Fruit een uitje en wat knoflook met de groenten en voeg water en een bouillonblokje toe. Even blenderen en smullen maar. Tip! Bereid de soep met meerdere soorten groente.

5. Kies voor seizoensproducten

Bewust koken begint al bij de keuze van je gerechten. Kies daarom voor groente en fruit van het seizoen. Dat is lekkerder, goedkoper en een stuk beter voor het milieu. Bovendien versterken seizoensproducten het tijdsbesef van de bewoners: aardbeien in de zomer en boerenkool in de winter.

6. Gebruik de vriezer

Staat de koelkast vol met restjes en wil je deze niet weggooien? Dat hoeft vaak ook niet, want je kunt een heleboel invriezen. Heb je bijvoorbeeld een half blikje kokosmelk over, omdat je maar een klein scheutje hebt gebruikt? Vries dit gewoon in en gebruik het een volgende keer.

7. Serveer kliekjes als lunch

Ook bewust omgaan met kliekjes hoort erbij. Heb je eten over van de warme maaltijd, maar is het te weinig om in te vriezen? Serveer het dan lekker als lunch. Dat geeft de nodige variatie en de bewoners zullen een warme lunch zeker waarderen. Bovendien is het gezond, duurzaam en lekker. Of serveer tussendoor het beleg wat aan het einde van zijn THT is. Een worstje of lekker plakje kaas uit het vuistje.

Bekijk ook