5 tips voor een goede keukenhygiëne

Hygiëne is een van de belangrijkste aspecten als het op koken aankomt. Dat geldt zeker wanneer het gaat om koken voor een bijzondere doelgroep. Ouderen zijn vatbaarder voor virussen en bacteriën. Des te meer reden dus om goed om te gaan met producten en het schoonhouden van keukengerei en omgeving. Een eventuele voedselinfectie voorkomen is beter dan genezen. Wij geven je vijf tips die je gemakkelijk in je dagelijkse werkzaamheden kunt toepassen.

Voorkom (kruis)besmetting

Rauwe producten, zoals vlees en vis, kunnen een gezondheidsrisico vormen voor kwetsbare ouderen. Houd deze producten daarom dus altijd gescheiden. Zowel van elkaar als van producten die al wel klaar zijn voor gebruik. Zo voorkom je (kruis)besmetting van schadelijke bacteriën. Keukengerei dat in contact is geweest met een rauw product dient daarom eerst goed gewassen te worden met heet water en zeep voordat het opnieuw gebruikt kan worden.

Maak regelmatig schoon en droog

Uiteraard spreekt dit voor zich. Een keuken is een plek waar bacteriën zich snel vermenigvuldigen en zo een gevaar kunnen vormen voor eventuele besmettingen. Door goed schoon te houden smoor je dit meteen in de kiem. Zeker op plekken met vocht en nattigheid. Dat is namelijk een omgeving waar bacteriën zich het allerliefst bevinden. Dus denk aan het gebied rondom de kraan, de gootsteen en het fornuis. Ook is het een idee om in een weekschema iedere keer een gebied uit te keuken te nemen en die extra goed schoon te maken. Zo houd je het behapbaar. 

Was je handen vaak en goed met water en zeep

Bacteriën verspreiden zich razendsnel via handen. Een deurklink, telefoon, lichtknopje of uiteraard het toilet, allemaal plekken waar zich veel bacteriën vinden. Zaak dus om handen goed met water en zeep te wassen om deze ongewenste bezoekers geen kans te geven. Was ze altijd:

  1. Voorafgaand aan het koken
  2. Voordat je aan tafel gaat 
  3. Altijd na toiletbezoek
  4. Na verzorging van bewoners 
  5. Nadat je in contact bent geweest met rauwe producten. Zoals vlees, vis, maar ook bijvoorbeeld eieren. 

Vergeet ook niet om cliënten hun handen te laten wassen voordat ze aan tafel gaan. Lukt dit niet of is dit lastig, gebruik toetenvegers om handen schoon te maken.

Lees het etiket en de gebruiksaanwijzing

Op de verpakking staat aangegeven hoe het product op de juiste manier bereid dient te worden. Lees daarom altijd goed het etiket en de gebruiksaanwijzing voordat je begint met koken. Controleer ook de houdbaarheidsdatum. Producten die vers zijn en dus snel kunnen bederven, dienen uiterlijk op de TGT (te gebruiken tot) datum gegeten te worden. Zo kan een hoop ellende worden voorkomen.

Koelen en verhitten

Vlees, kip, eieren, vis en schaal- en schelpdieren moeten goed verhit worden. Dit is nodig om alle parasieten, schadelijke stoffen en bacteriën te doden. 

Eten dat al bereid is, moet opgewarmd worden tot het stomend heet is. Onze maaltijdcomponenten worden binnen 60 minuten tot 75°C verwarmd in een oven van 120°C. Gebruik je een magnetron? Vergeet dan niet regelmatig even om te scheppen, zodat alles gelijkmatig warm wordt. Op onze maaltijden staat een duidelijke instructie aangegeven. 

Is je bestelling met boodschappen net binnen? Ruim dan eerst de producten op die in de koeling moeten. Zo blijft de houdbaarheid gegarandeerd.