5 tips om volop te genieten van asperges

5-tips-om-volop-te-genieten-van-asperges thumbnail

Als de lente op gang is gekomen is het tijd voor het witte goud! Wat is er nou lekkerder dan een mooi bord vol asperges met gesmolten boter, een plakje ham en krieltjes? Daarvan loopt het water je in mond, toch? En wist je dat asperges niet alleen lekker, maar ook supergezond zijn? De eerste Nederlandse asperges zijn vanaf nu tot half juni verkrijgbaar. We geven je 5 tips om er volop van te genieten!

1. Zorg voor de juiste bereiding van asperges

  • Stap 1: Gebruik een dunschiller of een kaasschaaf voor het schillen van de asperges. Zorg ervoor dat je 3 cm onder de kopjes blijft. Gooi de schillen niet weg! Deze kun je later nog goed gebruiken.
  • Stap 2: Snijd ongeveer 2 cm van de onderkant af. Bewaar deze kontjes ook!
  • Stap 3: Leg de asperges in een ruime pan met gezouten water
  • Stap 4: Breng de asperges aan de kook en laat ze 3 tot 4 minuten koken. Zorg dat de kop van de asperges niet tegen de rand van de pan aan wordt gedrukt
  • Stap 5: Haal de pan van het vuur en laat 15 tot 20 minuten met gesloten deksel staan. Ze zijn gaar als je gemakkelijk met een vork door het dikste deel heen kan prikken.
Witte asperges

2. Gooi de schillen en de kontjes niet weg

Het is zonde om iets van het witte goud weg te moeten gooien. Van het ‘afval’ van asperges kan je een heerlijke aspergesoep maken. Op deze manier verspil je niks van deze mooie seizoensgroente.

3. Bewaar ze op de juiste manier

Asperges kun je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Wikkel ze direct na aankoop in een vochtig theedoek en leg ze in de koelkast. Groene asperges bewaar je het best in een open plastic zak in de koelkast. Invriezen van asperges is ook een optie. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren.

4. Kook witte en groene asperges niet samen

Naast witte asperges bestaan er ook groene asperges. Deze zijn al vanaf februari verkrijgbaar. Je hoeft groene asperges niet te schillen, maar alleen het kontje eraf te halen. Groene asperges zijn sterker van smaak dan witte asperges. Je kunt deze asperges beter niet samen koken, omdat groene asperges dunner zijn en dus sneller gaar zijn.

hoe lang moet je asperges koken?

  • Witte asperges 5-8 minuten (daarna 15 minuten laten nagaren)
  • Groene asperges: 3-5 minuten
groene asperges

5. Doe eens iets anders met asperges!

Asperges kan je op meer manieren bereiden en eten dan je denkt. Gebruik asperges bijvoorbeeld in salades, pasta en risotto. Wist je dat asperges ook heel goed samengaan met citroen? Probeer ook eens deze verrassende recepten met asperges: supersnelle zalmsalade en gekonfijte asperges.

Bekijk ook